Solar Boat Twente op weg naar zonnebootrace

Donderdag 13 juli is het moment van de waarheid voor Solar Boat Twente: de zonnebootrace in Monaco! Het doel is om een top-3 klassering neer te zetten. De afgelopen weken liepen de voorbereidingen niet altijd even vlekkeloos, maar het team reist vol vertrouwen af naar Monaco om daar een goede prestatie neer te gaan zetten tijdens deze eerste internationale wedstrijd van het Twentse team. 

In het kort

  • 13 juli zonnebootrace in Monaco 
  • Ondanks een aantal tegenslagen blijven de studenten vol goede moed  

Global Goal

global goal icon
Tegenslag

“We hebben er ontzettend veel zin in, dit is waar we al sinds september naartoe werken.”, aldus Heleen Jeurink, een van de 15 studenten van het team. In de voorbereidingen liep het team tegen enkele problemen aan, zo waren er motorproblemen en was er pech met de levering van nieuwe onderdelen, waardoor het noodzakelijk werd de planning op te schuiven. Door deze tegenslagen blijft het nog even spannend of de boot precies zal functioneren op zee als zou moeten. Desondanks zijn de studenten momenteel vol goede moed bezig de laatste loodjes te leggen in de voorbereiding. Vorige week was er al het grote succes dat de boot voor het eerst op draagvleugels boven het water uit kwam. Verdere optimalisaties zijn nog nodig, maar de kans dat het ‘vliegen’ over langere afstanden deze week nog lukt is gegroeid. 

Monaco

Het team is gisteren vertrokken vanuit Enschede, met meerdere auto’s én een grote trailer, waarin de boot wordt vervoerd, is de reis van zo’n 1400km een eerste uitdaging. Eenmaal daar is er een hotel vlak buiten Monaco geboekt. “We besteden ons geld toch liever aan de boot dan aan een luxehotel midden in het centrum van Monaco.” Deze maand loopt ook de crowdfundingsactie af, die werd opgestart voor financiering van de boottrailer onder het motto “Help us get to Monaco”. Ongeveer de helft van het streefbedrag is behaald, met nog een laatste steuntje in de rug kan het team zonder zorgen op weg gaan. Alle donateurs van deze week ontvangen onder andere een mooie kaart vanuit Monaco.

De race zelf vindt plaats op 13 t/m 15 juli en bestaat uit verschillende onderdelen. Dag 1 is voornamelijk een dag waarbij de inspectie om te testen of de boten aan de reglementen voldoen centraal staat. Daarnaast moeten de piloten een zwemtest afleggen. Vervolgens staat op dag 2 de duurrace op het programma en op dag 3 zal de slalom en sprint plaatsvinden. De slalom is een nieuw onderdeel voor dit team, maar ook de sprint gaat anders dan op het NK: waar toen de tijd bepalend was voor de ranking, moeten nu de directe tegenstanders worden verslagen volgens een knock-out systeem.

Doel

Het doel in Monaco is om een top-3 klassering te behalen. De afgelopen jaren werd de race al gewonnen door Nederlandse teams, dus de druk om de Nederlandse eer hoog te houden is duidelijk merkbaar bij de 14 Nederlandse deelnemende boten. De studenten uit Enschede hopen de slalom en sprint op niveau uit te varen, maar het echte verschil met de concurrentie moet in de duurrace gemaakt worden. Toch blijft het nog even afwachten hoe de zonneboot zich in Monaco zal functioneren, de Middellandse zee is tenslotte totaal ander water dan het Twentekanaal, waar tot nu toe de meeste testvaarten zijn geweest. Om alvast aan de zee te kunnen wennen, is er vorige week nog getest op de Noordzee. Of dat genoeg is om het Nederlandse succes van de afgelopen jaren te kunnen voortzetten? “Dat zal dit weekend moeten blijken.” 

De race is te volgen via de  website  en social mediakanalen van het team. 

Datum: 11 juli 2017 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com