Solar Boat Twente grijpt net naast het podium

Afgelopen weekend heeft Solar Boat Twente deelgenomen aan het NK ZonnebootRace in het Friese Akkrum. De Twentse studenten hebben hier op een haar na het podium gemist. Ze zijn teleurgesteld maar blijven ook realistisch: “Op dit moment was dit het hoogst haalbare resultaat”. 

In het kort

  • Solar Boat Twente heeft deelgenomen aan het NK ZonnebootRace  
  • Drie verschillende onderdelen uitvoeren

Global Goal

global goal icon
Voorbereiding

15 studenten van de  Universiteit Twente  hebben zich vorig jaar een full-time ingezet voor het maken van een boot aangedreven door zonne-energie. De ruim 7 meter lange draagvleugelboot heeft op verschillende races gevaren met als hoogtepunt het WK in Monaco, waar een derde prijs werd gewonnen. Afgelopen weekend vond de eerste race van het nieuwe seizoen plaats: het Nederlands Kampioenschap. De Twentse studenten komen uit in de topklasse, waar de meeste vrijheid is in ontwerp en alle onderdelen zelf geregeld moeten worden. Zo is er bijvoorbeeld ook de klasse Young Solar, bedoeld voor middelbare scholieren. Hier krijgt elk team een bouwpakket voor een boot en de belangrijkste onderdelen in bruikleen van de organisatie.

De race

De race in Akkrum bestaat uit drie verschillende onderdelen waarbij voor elk onderdeel punten worden verdeeld. Het team met de meeste punten wint uiteindelijk de race. In het eerste onderdeel op de vrijdag werd een duurrace gevaren, een parcours van 53 kilometer rondom Akkrum waar Solar Boat Twente als vierde eindigde. Vervolgens werden op zaterdag het ‘Rondje Akkrum’ en de sprint gevaren. Tijdens het Rondje Akkrum hebben de zonneboten een uur de tijd om zo veel mogelijk rondes te varen, hier eindigden de studenten op een nette derde plek.

De winnaar

Vervolgens komt het er bij de sprint op aan om het team te verslaan dat een plaats hoger in het klassement staat. Ondanks de mooie derde plek waarbij de grote concurrent van de TU Delft wordt verslagen, komt Twente net 1 seconde te kort om ook in het klassement naar de derde plek te schuiven. Grote winnaar van de race is het Clafis Solar Boat Team, dat al jaren ongeslagen is in de zonnebootwereld.

Datum: 14 mei 2018 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com