Nieuwe Solar Team Twente begint aan eerste uitdaging

Begin september is het nieuwe Solar Team Twente officieel gestart met de voorbereidingen voor de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De 19 studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente bereiden zich de komende 12 maanden voor op de meest prestigieuze zonneautorace. Zij gaan dit jaar proberen de meest efficiënte zonneauto te bouwen met de nieuwste technologieën. De eerste uitdaging van het nieuwe team zal komend weekend al plaatsvinden: de iLumen European Solar Challenge in België.

In het kort

  • De nieuwe generatie van het Solar Team Twente is klaar voor haar eerste race
  • Het Solar Team Twente wil een signaal afgeven om een duurzame en leefbare toekomst te creëren.
  • Met een netwerk van meer dan 150 partners willen zij 's werelds meest efficiënte zonneauto bouwen voor de Bridgestone World Solar Challenge in 2021 in Australië. 

 

Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
De eerste uitdaging

Net enkele weken aan het werk, staat het nieuwe Solar Team Twente al voor hun eerste uitdaging: de 24 uur-durende iLumen European Solar Challenge op Circuit Zolder in België. Op zaterdag 19 september om 13:00 starten de studenten met de RED E, de nieuwste zonneauto van het team, aan de race. De RED E is de kleinste zonneauto die ooit aan de start van de World Solar Challenge heeft gestaan en haalt een topsnelheid van maar liefst 128 kilometer per uur. Voor deze 24-uurs race moesten er enkele aanpassingen aan de auto worden gedaan, zoals het vervangen van de lichten om 's nachts veilig te kunnen rijden. Ook zijn er vier nieuwe chauffeurs geselecteerd en getraind. Tijdens het testen op Vliegveld Twenthe in de afgelopen weken, waren de coureurs erg enthousiast over hun eerste ervaring in de RED E.

Omgang met COVID-19

Hoewel COVID-19 veel invloed heeft op de organisatie van de race, is het nieuwe team de afgelopen weken al dichterbij elkaar gekomen. Ze kijken ernaar uit om vier dagen bij Circuit Zolder te kamperen, want het team zal de hele dag op elkaars lip moeten zitten. Door samen te leven en voor te bereiden op de race, zal de band tussen hen groeien. Op de camping zijn de verschillende teams gescheiden om fysiek contact tussen hen te verminderen en zullen de teamleden mondmaskers dragen op en rondom het circuit.

Bevordering van de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling

Samen met haar partners wil het Solar Team een signaal afgeven om een duurzame en leefbare toekomst te creëren. Dit doen zij door met name drie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties te steunen. Het team gebruikt hun zonneauto om meer betaalbare en schone energie te promoten. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en innovatief te zijn, wil het team een duurzame transformatie maken in de mobiliteitssector. Verder is de zonneauto erg stil. Zo helpt het bij het verminderen van geluidsoverlast in stedelijke gebieden. Door de SDG’s te steunen, probeert het team bij te dragen aan een aangenamere en leefbaardere leefomgeving voor iedereen en de opwarming van de aarde te remmen.

World Solar Challenge 2021
Na de iLumen European Solar Challenge zet het team zich volledig in voor het bouwen van een gloednieuwe zonneauto. Met een netwerk van meer dan 150 partners willen zij 's werelds meest efficiënte zonneauto bouwen voor de Bridgestone World Solar Challenge, die van 22 tot 30 oktober 2021 in Australië zal plaatsvinden. De race van 3000 kilometer lang, van Darwin naar Adelaide, is de meest prestigieuze race voor voertuigen op zonne-energie. Solar Team Twente en hun reis naar België en Australië kun je volgen via social media en hun website solarteam.nl.

Datum: 17 september 2020 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over het #solarteamtwente