Earth is calling... Odin Groep

Groot energieverbruiker over op duurzame energie

 

Appen, nieuws en social media checken. Dagelijks maken miljoenen Nederlanders (on)bewust gebruik van datacenters, want internet kan niet bestaan zonder een datacenter. Datacenters vormen het fundament voor onze (digitale) maatschappij. Maar al deze datacenter worden gevoed met grote hoeveelheden stroom. Stroom dat een negatief effect heeft op het milieu en daarnaast, net als de grondstoffen op de aarde, langzaam opraakt.

In het kort

  • De wereld trekt dagelijks heel veel energie, onze voorraden beginnen op te raken
  • Odin Groep probeert de energiebenodigdheden binnen hun bedrijf terug te dringen met verschillende maatregelen

Global Goal

global goal icon
Earth Overshoot Day vraagt om Smart Buildings

Op 31 augustus 2018 waren we officieel door onze grondstoffen heen voor het jaar 2018. Het was Earth Overshoot Day: de dag waarop we officieel meer van de aarde eisen dan de aarde ons kan geven. En dit geldt ook voor het stroomtekort, in mei 2018  waarschuwde het  Dutch Data Center Association  voor het ‘dreigende stroomtekort’ voor datacenters. Directeur Stijn Grove van de DDA: ‘Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al “op”, in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover’. 

 

We moeten dus zuiniger en slimmer omgaan met de middelen die de Aarde ons biedt. Het wordt daarom ook steeds belangrijker dat we op een slimme manier gaan bouwen: smart buildings. Dit zijn gebouwen waarin personen en bedrijven op een comfortable en duurzame manier kunnen wonen en werken. Slimme gebouwen zijn gebouwen die met behulp van slimme technologie bijdragen aan bijvoorbeeld comfort en duurzaamheid. 

Van fossiele naar duurzame energievoorziening

Aangezien datacenters cruciaal zijn in onze digitale wereld is het van groot belang dat deze groot energieverbruikers overstappen van fossiele naar een duurzame energievoorziening om het negatieve effect op het milieu te verminderen. Duurzame energievoorzieningen en vooruitstrevende initiatieven die binnen Odin Groep al geruime tijd worden toegepast. Initiatieven die naast het verminderen van het negatieve effect op het milieu er ook voor zorgen dat Odin Groep zich in de toekomst weinig zorgen maakt over het ‘dreigende stroomtekort’ en zij ons ook in de toekomst kunnen voorzien van bijvoorbeeld internet.

100% groen

In de bedrijfsvoering van Odin Groep wordt een centraal milieubeleid gehanteerd waarbij ook de leveranciers betrokken worden. Zo voldoet de organisatie aan de belangrijkste milieu- en duurzaamheidseisen; het gebruikt 100% groene stroom, heeft zonnepanelen op het dak van één van de twee eigen datacenters geplaatst en hergebruikt de restwarmte van het datacenter voor de verwarming van het kantoorgebouw van Odin Groep, middels free-to-air-cooling. De koude buitenlucht wordt gebruikt om het datacenter te koelen. Hierdoor is veel minder stroom nodig in vergelijking met een airconditioner. De koude lucht wordt gescheiden van de warme lucht, waardoor efficiënt gekoeld kan worden. De restwarmte die het datacenter produceert wordt gebruikt om het naastgelegen kantoorgebouw met 12 verdiepingen te koelen en te verwarmen. Toiletten worden doorgespoeld met regenwater en ook aan de flora en fauna is gedacht: nestkasten voor vleermuizen en waterpartijen voor vogels en amfibieën. 

 

“Bij ons zal er niet snel sprake zijn van dergelijke tekorten. Onze eigen datacenters lopen voorop in het gebruik van energiebesparende technologieën en ons in 2013 gebouwde datacenter kreeg als eerste ter wereld de BREEAM-certificering ‘Excellent’, een keurmerk voor de duurzaamheid van gebouwen. Doordat Odin Groep al vanaf het begin duurzaamheid in zijn DNA heeft, zijn we als organisatie goed voorbereid op de toekomst.” 

 

Lees hier meer over het duurzame beleid van Odin Groep rond medewerkers, mvo en milieu.

Datum: 1 augustus 2018 |

Bron tekst: Odin Groep |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #smartcities