Een toekomst vol stekkerloze airco’s

Het opwekken van energie heeft een grote impact op het milieu. Met de huidige staat van productie en consumptie zal het aantal jaar dat gaswinning mogelijk is drastisch verminderen. Met de warmtepomp als voorganger en oog op de toekomst, is SoundEnergy met een innovatief en competitief systeem gekomen. Het maakt het gebruik van elektriciteit overbodig en draagt niet bij aan het broeikaseffect.  

In het kort

  • Het verwarmen en verkoelen van industriële processen en gebouwen kost veel energie. 
  • Twents bedrijf SoundEnergy heeft een zero-emission koelsysteem ontwikkeld. 
  • De innovatie maakt het gebruik van elektriciteit overbodig en draagt niet bij aan het broeikaseffect.  

Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
Neutraal systeem

De temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering groeit lineair aan de vraag naar de nu nog traditionele, energie consumerende airco’s. Nu zijn dat al ruim 1,6 miljard traditionele airco’s, maar dat zal in 2050 zijn opgelopen tot 5,6 miljard. Dat kost veel energie. Het Twentse SoundEnergy heeft daarom een duurzaam systeem ontwikkeld, waarin thermo-akoestische technologie wordt gebruikt om industriële gebouwen en processen te koelen. 

 

De THEAC-25 is een 100% CO2-neutraal systeem dat koelt zonder gebruik te maken van zowel elektriciteit als (schadelijke) chemische middelen. Daarnaast bevat het systeem geen bewegende onderdelen; dit maakt het systeem geluidloos in tegenstelling tot de traditionele verkoelingssystemen. “Bij veel industriële processen waar gas of diesel wordt verbrand, denk aan een bakkerij of een Diesel generator, is ook een koelbehoefte. In plaats van het gebruik maken van een industriële airco (chiller) kan onze THEAC-25 de restwarmte direct omzetten in bruikbare koeling. Onze innovatie bespaart tot gemiddeld 75% elektriciteit, onderhoudskosten en ook op de hoge kosten voor het gebruik van schadelijke koudemiddelen.” 

Lucht verplaatsen

De Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC) bestaat uit met elkaar verbonden, cilindervormige drukvaten met daarin per drukvat twee rug aan rug gelegen warmtewisselaars met een regenerator, materiaal waarin een temperatuurverschil zorgt voor een drukgolf. Deze (geluids-)golf zorgt voor beweging van het gas tussen de twee wisselaars in het regenerator materiaal in de twee eerste drukvaten. Door verplaatsing van het gas door de cirkelvormige terugkoppelbuizen gaat de geluidsgolf oscilleren en zichzelf versterken. In de twee volgende drukvaten gebeurt het tegenovergestelde, waardoor er in de twee laatste vaten koeling plaatsvinden. In de THEAC-25 wordt in plaats van een twee fase koudemiddel (Freon) het inert gas Argon gebruikt als medium voor de geluidsgolven. Onze atmosfeer bestaat voor 0.94% uit Argon, wat het eenvoudig beschikbaar maakt om te gebruiken, en nog belangrijker: het gas draagt niet bij aan het broeikaseffect. Het THEAC-25 systeem kan, naast warmte winnen uit zon-verwarmd water via vacuümbuizen panelen op het dak, ook direct restwarmte uit fabrieken, dieselgeneratoren en andere productiebedrijven halen. Door gebruik te maken van weinig componenten en vaste onderdelen, is het THEAC-25 systeem onderhoudsvrij en heeft het een geschatte levensduur van tot dertig jaar.  

Een nieuwe generatie

Het Enschedese technologiebedrijf SoundEnergy richt zich op het omzetten van proceswarmte. De THEAC is vooral interessant voor sectoren waar met hoge temperaturen wordt gewerkt, zoals bakkerijen, glasblazerijen en gieterijen. Met (rest)warmte van bijvoorbeeld ovens wordt de installatie bijna (gratis) opgewarmd tot zo’n 160 graden. Deze duurzame innovatie zou genoeg energie kunnen leveren om een industrieel gebouw compleet onafhankelijk te maken van het elektriciteitsnet en daarmee de bijdrage aan het broeikaseffect op dit gebied tegen kunnen gaan. De huidige THEAC weegt 800 kilo en is nog te zwaar, te duur en te groot voor een regulier huishouden. SoundEnergy werkt al aan een uitvoering met andere materialen en een andere plaatsing van wisselaars. Dit zou resulteren in een efficiëntere, kleinere en lichtere machine. De nieuwe, verbeterde generatie laat nog een aantal jaar op zich wachten, maar belooft veel goeds voor de toekomst. SoundEnergy gooit hoge ogen met de ontwikkeling van dit alternatieve koelsysteem. In 2015 won het bedrijf de Young Technology Award, een prijs die elk jaar wordt gegeven aan een snelgroeiend innovatief bedrijf. Deze zomer schreef het Amerikaanse magazine Forbes dat SoundEnergy mogelijk ‘zomaar eens de planeet zou kunnen redden’. 

Groot succes

In een artikel van 2017 wordt op Twente.com nog genoemd dat het bedrijf investeringen kreeg van o.a. Cottonwood Technology Fund en het Innovatiefonds Twente om de eerste prototypes industrieel te gaan produceren en de eerste orders binnen te kunnen halen. Inmiddels loopt het als een trein. De slimme airco's zijn al naar Mali en Dubai verscheept en binnen Nederland heeft het Integraal Kind Centrum in Delden de primeur. “Door de mix van regionale, provinciale en Europese hulp en subsidies hebben we binnen relatieve korte tijd zowel technisch veel bereikt en de THEAC-25 commercieel op de markt geïntroduceerd. Nu is het zaak om als salesorganisatie snel te schalen en ons volledig te richten op de geïdentificeerde focusmarkten.” 

Datum: 11 oktober 2019 |

Bron tekst: SoundEnergy |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Renewable Energy