Demcon denkt mee over schonere wereld

Demcon uit Enschede lanceert nieuwe ambities rondom de energietransitie. Het techbedrijf heeft veel ervaring met mechatronisch productontwerp en vertaalt dat naar oplossingen voor efficiënte en duurzame energiesystemen.

In het kort

  • Demcon stapt in de wereld van de duurzame energie
  • Waterstof kan wat Demcon betreft in de toekomst mogelijk aardgas vervangen.

Global Goal

global goal icon

Toon Hermans was eerder managing director van de Demcon-locatie in Eindhoven en is sinds kort de managing director van Demcon energy systems in Enschede. “We hebben op een gegeven moment binnen het bedrijf gezegd: we willen graag ons steentje bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen en hebben daar nu ook echt de slagkracht voor. De energietransitie is natuurlijk één van die uitdagingen. Het verlagen van de CO2-uitstoot en het afscheid nemen van fossiele grondstoffen is een technologische en economische uitdaging. Deze transitie gaat tientallen jaren duren en is niet makkelijk. Wij willen op dat vlak niet stil blijven zitten.”

Slimmer benutten

Concreet zet Demcon onder meer in op de waterstofeconomie. Waterstof is een schone energiedrager. Bij ‘verbranding’ komt naast elektriciteit alleen water vrij. Waterstof kan duurzaam, dus met wind- of zonne-energie, worden geproduceerd. Toepassingen liggen in brandstofcellen, bijvoorbeeld voor elektrische auto’s, en op termijn mogelijk in de vervanging van ons aardgas. Demcon werkt onder meer aan electrolyzers, die elektriciteit omzetten in waterstof.

Hermans: ‘Wij richten ons nu op het hart van de electrolyzer, de stack, waar de elektrolysereactie plaatsvindt.’ Batterijen Een groot thema in de energietransitie is opslag. Vanwege de sterk toenemende vraag naar batterijen en accu’s stijgen de prijzen van grondstoffen en dreigt zelfs schaarste. Demcon energy systems gaat werken aan innovaties in batterijtechnologie. Daarvoor willen wij onze chemisch-fysische competenties nog verder uitbreiden’, vertelt Hermans. “We werken bijvoorbeeld aan batterijen op basis van lithium die een hogere opslagcapaciteit hebben dan de bestaande. En ook in innovatieve materialen zien we kansen.”

Spin off

Demcon investeerde recent in Flexiramics, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. Flexiramics heeft een nieuw flexibel en keramisch vezelmateriaal uitgevonden, voor een breed scala aan toepassingen. Van batterijen en elektronica tot olie- en gasfiltratie. Hiervoor gaat Demcon nieuwe productietechnologieën ontwikkelen. Met andere partijen werkt het bedrijf aan hoogwaardige batterijen voor mobiliteitstoepassingen.

Hermans krijgt wel eens de opmerking: zijn deze plannen niet overdreven ambitieus? Met dit thema zijn toch de echt grote bedrijven in de wereld bezig? Hermans: ‘Dan zeg ik: dat klopt, maar onderschat niet het grote aantal slimme ingenieurs dat wij hebben. We hebben vaker bewezen dat we snel creatieve oplossingen kunnen bedenken en uitvoeren. Als wij ons iets voornemen, zetten we de schouders eronder. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met de ontwikkeling van een eigen beademingsapparaat, DemcAir, aan het begin van de coronacrisis. Toen kwamen we snel met een innovatieve beademingsoplossing voor ic-patiënten. Maar natuurlijk, dit is voor ons tegelijkertijd ook weer een avontuur. Gelukkig hebben we met Dennis Schipper en Peter Rutgers twee leiders die dit avontuur aandurven.”

Andere koek

Demcon energy systems gaat dus uit van eigen kracht, maar zoekt ook nadrukkelijk de samenwerking met partners op. Hermans: ‘Wij hebben een eigen assemblagelijn, maar zijn in de kern een ontwerpbedrijf. Een hele grote fabriek is natuurlijk andere koek. We zoeken contact met organisaties die elk een deel van de energieketen bestrijken en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de serieproductie van componenten van energiesystemen. Samen kunnen we innovaties in Nederland en Europa ontwikkelen en succesvol in de markt zetten als bijdrage aan de energietransitie.’

Datum: 1 maart 2022 |

Bron tekst: DEMCON |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #DEMCON