Boost voor duurzame energievoorziening in Twente

Gisteren openden Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme en directeur Marc Kapteijn van Twence het grootste zonnepark van Twente én de compleet vernieuwde biomasse-energiecentrale van Twence. De investering van ongeveer € 50 miljoen in deze twee omvangrijke projecten, vormt een forse impuls voor de productie van duurzame energie in Twente. 

In het kort

  • Versneld verduurzamen vraagt om grootschalige oplossingen op het gebied van duurzame energievoorziening en grondstoffenterugwinning
  • Voor afvalenergiebedrijven ligt hier zelfs een pioniersrol. Met gezamenlijke inspanning wordt een circulaire en duurzame economie echt mogelijk gemaakt

Global Goal

global goal icon
Duurzame energie

Door de inzet van duurzame energie worden fossiele brandstoffen steeds minder gebruikt, waardoor ernstige luchtvervuiling voorkomen wordt. De hoeveelheid duurzame stoom en warmte die de biomassa-energiecentrale produceert, is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 27.000 huishoudens. Daarnaast produceren de biomassa-energiecentrale en het zonnepark samen genoeg elektriciteit voor bijna 38.000 huishoudens.

Circulaire en duurzame economie

‘Versneld verduurzamen vraagt om grootschalige oplossingen op het gebied van duurzame energievoorziening en grondstoffenterugwinning’ aldus Twence directeur Marc Kapteijn. ‘Voor het bedrijfsleven is een belangrijke rol weggelegd. Voor afvalenergiebedrijven ligt hier zelfs een pioniersrol, want het schijnbare einde van de keten, biedt veel kansen om meer circulariteit te bewerkstelligen. Ik ben trots op wat we hier samen met vele anderen bij Twence hebben kunnen realiseren. Met gezamenlijke inspanning kunnen we een circulaire en duurzame economie echt mogelijk maken.’

34 voetbalvelden vol met zonnepanelen

Ingeklemd tussen bedrijventerrein Twentekanaal (Hengelo) en de A35 ligt net buiten de hekken van het Twence-hoofdterrein het grootste zonnepark van Twente. Het zonnepark, met een totale omvang van 20 hectare, voorziet in het elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.500 huishoudens. Deze elektriciteit wordt geproduceerd met bijna 61.000 zonnepanelen, met een totaal vermogen van 17,5 MWp.

Vernieuwde biomassa-energiecentrale

De opdracht om de biomassa-energiecentrale uit 2007 toekomst ’proof’ te maken, resulteerde in een volledig gemoderniseerde centrale en een verdrievoudiging van de duurzame energieproductie. Alleen al door de groene warmte uit deze centrale, kan tot 2030 jaarlijks het gebruik van ruim 39 miljoen m3 aardgas worden bespaard. De warmte gaat naar de stadsverwarming in Enschede. Er wordt ook gekeken naar levering aan Grolsch en Vredestein. 

Meer over Twence

Twence produceert grondstoffen en energie uit afvalstromen, biomassa en de zon. Zij brengen grondstoffen terug in de kringloop en leveren duurzame energie: in 2017 werd hiermee het verbruik van 185.000 miljoen m3 aardgas vermeden en leverden zij als Twents bedrijf net als dit jaar een grote bijdrage aan de Global Goals.

Twente: sterk in duurzame innovaties

In Twente worden veel oplossingen ontwikkeld om duurzame energie te produceren en op slimme manieren energie te besparen. Enkele hot topics hierbij zijn windenergie, zonne-energie en bio-energie.
Naast oplossingen voor echte groene schone elektriciteit en andere duurzame brandstoffen heeft Twente ook oplossingen om CO2 uitstoot te verminderen.

Datum: 9 november 2018 |

Bron tekst: Twence |

Auteur: Twente.com