Earth is calling... Milk2Heat

Boerderijen verwarmen met verse melk

Melkveehouders die hun huis (deels) kunnen verwarmen met melk? Innovatief, kostenbesparend, maar bovenal duurzaam. Zo kan de technische uitvinding van Bjorn Weghorst uit het Twentse Hertme het best omschreven worden. Inmiddels maken zestig huishoudens, verdeeld over Nederland dankbaar gebruik van deze Twentse uitvinding.

In het kort

  • Het verwarmen van boerderijen kost vaak veel energie door slechte isolatie en grote oppervlakten
  • Met de oplossing van MILK2HEAT wordt de warmte die onttrokken wordt bij het koelen melk ingezet als alternatief voor aardgas

Global Goal

global goal icon
Fossiele brandstoffen

Energie die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld stroom en verwarming is afkomstig uit fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en kolen). Fossiele brandstoffen die bij de verbranding zorgen voor de uitstoot van CO2, waardoor ernstige luchtvervuiling ontstaat. Om de negatieve gevolgen van deze energievoorzieningen te verminderen is het belangrijk dat we overstappen naar duurzame energievoorzieningen, zoals bijvoorbeeld de MILK2HEAT.

Warmte opgeslagen in een buffervat met water

De gemolken melk stroomt met 37°C uit de koe naar de melkkoeltank. De melk wordt met een zo warm mogelijke temperatuur naar de melkkoeltank getransporteerd. Wanneer de melk wordt gekoeld van 37 graden naar 3 graden, onttrekt de MILK2HEAT-unit de restwarmte uit de melk die wordt getransporteerd naar het buffervat voor het verwarmingssysteem. “Net als bij een koelkast, die wordt aan de achterkant ook altijd warm. Dat gebeurt ook bij het koelen van melk; veehouders hebben de deur van het tanklokaal altijd wagenwijd openstaan, terwijl thuis de cv-ketel staat te brullen”, aldus Bjorn Weghorst. De Hertmenaar vond dat zonde en verzon er zo’n vijf jaar terug iets voor. Samen met installatiebedrijf FH Loohuis uit Saasveld ontwikkelde hij deze installatie, om bijvoorbeeld het woonhuis van de melkveehouder te verwarmen of de stallen te reinigen.

Financieel aantrekkelijk én milieubewust

Dat de uitvinding van de student technische bedrijfskunde in de smaak valt blijkt wel uit de cijfers. “De (gas)besparing is groot”, geeft Weghorst aan. “De warmte die onttrokken wordt bij het koelen van 1 miljoen liter melk, ongeveer de jaaropbrengst van honderd koeien, staat gelijk aan 5.000 kuub gas. Dat zet zoden aan de dijk, want een gemiddelde veehouder verbruikt namelijk zo’n 6.000 tot 7.000 kuub gas per jaar.”

Groot succes

Inmiddels vangen zo’n zestig boeren in Nederland de warmte op, om het vervolgens in te zetten als alternatief voor aardgas. Daar blijft het echter niet bij als het aan Weghorst ligt. “Het overstijgt elke verwachting. De vraag is zeer groot. Op dit moment zijn we daarom op zoek naar technische mensen die ons team willen versterken.”

Datum: 16 augustus 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling