Aurora 2 rijdt ook dit jaar weer het meest efficiënt

Green Team Twente wint Shell Eco-Marathon in Londen. 

Green Team Twente heeft vandaag de winst behaald tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen. Het team heeft met hun waterstofauto ‘Aurora 2’ een equivalent van 1 op 760 weten te behalen. Deze winst zet de teller op drie gewonnen Shell Eco-Marathons, waarmee het team laat zien dat het de limieten van efficiëntie keer op keer weet op te zoeken.

In het kort

  • Waterstof als antwoord op de groeiende vraag naar nieuwe brandstoffen. 
  • Met de Aurora 2 heeft Green Team Twente de Shell Eco-Marathon in Londen gewonnen en laten daarmee zien dat de Aurora 2 dé waterstofauto is die het meest efficiënt rijdt. 

Global Goal

global goal icon
Betrouwbaarheid

Teammanager Matthias Haalstra: ‘Wij hebben dit jaar veel gefocust op betrouwbaarheid en dat is te zien’. Het team had al eerder een race gehad in Oss, waarbij het doel vooral was om de auto te testen. Hoewel er geen officiële winnaars waren, waren de resultaten van het team hier ook al erg positief. ‘We hadden al vertrouwen in de auto, zeker na de race in Oss, maar dat het zo goed zou gaan hadden we niet durven dromen’, zegt chauffeur Yanna Kraakman.

De Shell Eco-Marathon

De Shell Eco-Marathon is één van ’s werelds grootste studentenraces, waarbij het draait om efficiëntie in plaats van snelheid. Green Team Twente doet hierbij mee aan de UrbanConcept klasse, waarbij het de kunst is om een auto te ontwerpen die geschikt is voor stadsverkeer. Zo moet er aan bepaalde regels worden voldaan, zoals het hebben van een ruitenwisser en een bepaalde hoeveelheid bagageruimte.

 

Green Team Twente had meerdere pogingen om resultaat te behalen, echter was het bij de eerste al meteen raak. Bij deze poging werd een efficiëntie van 230 km/m3 behaald, of een equivalent van 1 liter benzine op 722 kilometer. Het grote succes trad echter pas bij de 3e poging op, waar een equivalent van 1 op 760 werd behaald. ‘Eigenlijk ging alles zoals het zou moeten gaan, we hadden geen grote problemen’, vertelt waterstof specialist Remko van Gestel.

 

Naast de normale race, zullen zij vrijdag nog meedoen aan de zogenoemde ‘Driver’s World Championship’. Bij deze race zullen de beste UrbanConcept teams tegen elkaar racen, echter zal het deze keer om snelheid gaan, in plaats van om efficiëntie.

Verbeterde auto

Het hart van de auto, de brandstofcel is dit jaar vernieuwd. Dit systeem maakt van waterstof en zuurstof elektriciteit. Dit wordt gebruikt voor de elektromotoren en zorgt voor de aandrijving van de wielen. ‘Vergeleken met het oude systeem is deze nieuwe brandstofcel een stuk efficiënter en werkt deze beter bij hogere temperaturen’, vertelt waterstofspecialist Marieke Altena. ‘Daarmee zorgt deze brandstofcel voor meer zekerheid bij de race’.

 

Naast de brandstofcel zijn er natuurlijk vele andere onderdelen vernieuwd. Zo is de versnellingsbak compleet herontworpen, is de cardanas een stuk lichter gemaakt en is de elektronica zo aangepast dat deze de interferentie van de grote hoeveelheid communicatiesystemen in Londen aankan. Daarnaast heeft het team dit jaar een model gemaakt dat de optimale rijstrategie bepaalt. Strateeg en tevens chauffeur Yanna Kraakman: ‘Met dit model kunnen we precies bepalen hoe snel we moeten rijden en hoe we bochten moeten nemen, alles om zo efficiënt mogelijk te rijden’.

Wereldkampioenen

Niet één, twee, maar drie awards. Want naast het winnen van de Shell Eco Marathon heeft Green Team Twente nog twee awards in de wacht gesleept: het Driver's World Championship (DWC) en de Communications Award. Dit betekent dat zij nu wereldkampioen zijn! 

 

Driver's World Championship

De DWC is een race waarbij snelheid, in plaats van efficiëntie, centraal staat. Een race waarin de top 3 UrbanConcept-auto's van elk type energie (Battery Electric, ICE en Hydrogen) van de Shell Eco-Marathon Europe het opnemen tegen elkaar. De in totaal 9 auto's concurreren tegen elkaar om zo snel mogelijk 7 ronden te rijden. De race was spannender dan welke race dan ook die eerder had plaatsgevonden, maar gelukkig was een kleine voorsprong snel gemaakt. De strategie van Green Team Twente was om heel snel te versnellen, zodat de andere teams de Aurora 2 niet konden inhalen. Door de nieuw ontworpen aandrijflijn was het mogelijk om de voorafgekozen strategie goed uit te voeren. De Aurora 2 kon heel snel en efficiënt accelereren, waardoor het team in de laatste rond zelfs een paar auto's op een ronde achterstand zette en de Aurora 2 als eerste over de finish kwam. Een topprestatie, én ook nog eens de eerste waterstofauto die de DWC won. 

Communication Award

De uiteenlopende inhoud, activiteiten, een sterk merk en de doordachte communicatiestrategie hebben ervoor gezorgd dat Green Team Twente aan het einde van de Shell Eco-Marathon ook de Communication Award heeft gewonnen. 

Green Team Twente

Green Team Twente bestaat uit 21 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat ofwel fulltime of parttime bezig is met de promotie van waterstof. Dit doen zij onder andere door het bouwen van deze zuinige waterstofauto, daarnaast geven zij ook gastlessen op scholen en maken zij educatieve video’s. Dit heeft allemaal het doel om waterstof meer op de kaart te zetten, zodat mensen meer bekend raken met deze vaak nog onbekende vorm van schone energieopslag. Hiermee dragen zij bij aan de SDG's en een volhoudbare toekomst. 

Datum: 4 juli 2019 |

Bron tekst: Green Team Twente |

Auteur: Green Team Twente

Lees meer over #energietechnologie