Twents innovatietalent - Meinke

Meinke van Oenen (19) uit Losser is er één om in de gaten te houden. Waarom? Ze ontwikkelt met algen een oplossing voor waterschaarste en grondstof voor biodiesel.

Deze jonge Twentenaar zit momenteel in New York voor de Wetskills Water Challenge, een innovatief programma voor studenten en jongprofessionals met een passie voor water. Daar leidt ze een team van jonge experts die werken aan de methode waarmee algen water gedeeltelijk ontzilten.

Meinke won deelname aan dit programma tijdens de Gamechanger Challenge van de Verenigde Naties. Daar eindigde Meinke in de top 5. In totaal deden 200 studenten-teams mee. De prijs voor de top 5 was deelname aan de Wetskills Water Challenge in New York. Tussen alle sessies door maakte ze graag tijd voor een interview.

 

Vertel eens wat meer over je onderzoek.

“Het gaat over het gebruik van halofiele algen om water gedeeltelijk te ontzilten. De methode die wij gebruiken geeft zekerheid en is anders dan de omgekeerde osmose die nu vaak wordt gebruikt. Die van ons is klimaatonafhankelijk. Onze methode gebruikt nauwelijks energie en is daardoor consistent. Er zijn wereldwijd nog maar achttien onderzoeken naar het gebruik van algen op deze manier gedaan. Dat is niets en daar zit dus veel potentie.”

 
Wat kan je er dan mee?

“De prijs van water is verbonden aan energie. Nu de energieprijzen hoog zijn, is dit natuurlijk erg interessant. Als dit gebruikt wordt door de industrie verminderd het de druk op water. Als je de watervraag dempt kom je met een oplossing voor waterschaarste voor bewoners. Daarnaast nemen de algen CO2 op en stoot het zuurstof daarbij uit. We hebben berekent dat we met algen meer dan 3000 ton uitstoot per fabriek kunnen omvormen in twee keer zoveel schone lucht. En dan heb je nog nummer drie: het afval van de algen is te gebruiken als biodiesel. Zo wordt het hele proces circulair.

 
Hoe kwam je op dit idee? 

“Samen met Nynke Bats en Pjotr de Haan was ik aan het brainstormen voor een onderzoek. Dit was al op de middelbare school, het technasium. We wilden iets met water doen. Toen bedacht ik ineens: wat nu als algen water kunnen ontzilten? We hebben toen een heel primitieve test gedaan. Het kon! Daarna heb ik de Junior Water Prize van Wetsus gewonnen en mocht ik naar Stockholm. Daar kwam ik op het spoor van de UN Gamechanger Challenge en nu dus in New York.”

 
Nu werk je dus met een team van professionals aan de uitwerking van je opdracht. Hoe gaat dat? 

“We werken nu dus in een team aan hoe we dit kunnen implementeren als methode voor de industrie, deel van de agrarische sector en de mijnbouw. Het vordert gestaag.”

 
Wat hoop je te bereiken?

“Dat het geïmplementeerd gaat worden en dat zo de druk op water wordt verminderd. Dat zou echt wel fantastisch zijn.”

 
En hoe is het in New York?

“Het is heel onwerkelijk dat ik hier ben. Er is nauwelijks vrije tijd, want we werken echt heel hard aan het onderzoek met elkaar. Dat is natuurlijk supergaaf. Het is zeker geen vakantie. Maar gelukkig heb ik wel tijd gehad om Times Square en het Vrijheidsbeeld te bezoeken.”

 
Heb je nog een tip voor ander innovatietalent? 

“Jazeker. Ga ervoor. Er zijn zoveel wedstrijden en challenges die je uitdagen om anders en out of the box laten denken. Zoek deze op en leer van de ervaring.”

Lees meer over

Datum: 3 mei 2023 |