
Slimme grondwater sensoren
Enschede kent een grondwaterprobleem dat ook in de lokale media ruime aandacht heeft gekregen. Natte kelders veroorzaken gezondheidsproblemen, materiele schade en oplopende spanning tussen getroffen huiseigenaren en de gemeente. De overlast doet zich op verschillende plekken door de gehele stad voor en dat maakt het voor de autoriteiten lastig om passende maatregelen door te voeren. De stad heeft een complexe samengestelde bodem en mede daardoor is onbekend hoe het grondwater zich lokaal gedraagt. “Er is meer onderzoek nodig” is dan ook een veelgehoorde reactie vanuit de gemeente, terwijl gedupeerde burgers om ingrijpen vragen.
Datum van publicatie: 22 februari 2019
Lees tijd +/- 1,2 minuten
Slimme burgers
Door samen met burgers te meten, ontstaat een heel nieuwe benadering voor het grondwaterprobleem. Overheden krijgen de beschikking over nieuwe data, die gebruikt kan worden om het probleem anders aan te pakken. Burgers kunnen zo actief de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe technologie leren kennen en gebruiken voor hun eigen wensen, behoeften en creativiteit – ze worden “slimme burgers”. Voor kennisinstellingen is het interessant om te onderzoeken hoe dit van invloed is op de participatie en het welzijn in de stad. En voor bedrijven ontstaat een nieuwe markt voor laagdrempelige consumentenversies van sensoren die nu nog enkel professioneel worden gebruikt.
Initiatiefnemers van deze pilot zijn Twente47, gemeente Enschede, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, Waterschap Vechtstromen, het Things Network en Levellog. Het consortium wil samen het grondwaterprobleem beter in kaart te brengen door de ontwikkeling van een omgeving die het voor burgers mogelijk maakt om - op een laagdrempelige manier - grondwatersensordata te genereren, te verzamelen en te visualiseren.
Up to date blijven?
“Ik vind security, van een hoger niveau, interessant”