Oplossing voor watertekort wint Create Tomorrow 2023

Duizend studenten werken tijdens het jaarlijkse Create Tomorrow, de grootste studentendenktank ter wereld, aan oplossingen voor bedrijven en organisaties. Dit jaar won een samengesteld team, SSU1, de hoofdprijs van 4000 euro met een oplossing voor watertekort, een opdracht uitgezet door de Provincie Overijssel. 

Studenten Wouter van Amelsvoort (Business Information Technology, Universiteit Twente) en Maria Tudorache (Business Information Technology, Universiteit Twente) werkten samen met Amber Sickman en Lisa Poede (Business Sicence, Haarlem). “We hadden elkaar vanochtend pas ontmoet.

Hoe werkt Create Tomorrow?

Teams van studenten werken aan casussen van organisaties als gemeente Enschede, NS en Thales en bedenken een oplossing voor een probleem of geschetste situatie. De organisaties beoordelen de oplossingen van de teams, kiezen een winnaar. De winnaar gaat door naar de volgende ronde, de pitchronde voor een vakjury. De jury bepaalt vervolgens welke oplossing het meest innovatief en relevant is en kiest een winnaar. En dit alles in een periode van een dag.

Circulair systeem

Wouter, Maria, Amber en Lisa bedachten voor de Provincie Overijssel een oplossing voor watertekort. Maria (20): “Als we allemaal onze toiletten met regenwater zouden spoelen was er geen drinkwatertekort. Wij bedachten een oplossing waarbij het waterbassin van een fontein in de Klokkenplas van gemeente Enschede grijswater [licht verontreinigd water, red.] en regenwater opslaat onder de grond en daarmee omliggende gebouwen voorziet van water voor toiletten.”

Wouter (19) vult aan: “Bestaande oplossingen zijn te duur en het doel was om gedrag van mensen te beïnvloeden naar wat beter voor de natuur is. De fontein dient daarmee als voorbeeldfunctie voor bedrijven en burgers. Een gemeente heeft namelijk geen winstoogmerk. We hopen dat de gemeente Enschede, die ook in de zaal zat, luistert en onze oplossing echt wil implementeren.”

Prijzengeld

Wat de studenten met de gewonnnen vierduizend euro gaat doen? Wouter: “Investeren. En een heerlijk etentje samen natuurlijk.”

Datum: 5 mei 2023 |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #innovatie