Monitoring van drinkwaterkwaliteit krijgt een Twentse impuls

Het waarborgen van veilig drinkwater is noodzakelijk. Daarom is wettelijk geregeld dat de kwaliteit van water moet worden gemeten. Het real-time monitoring systeem van het Enschedese Optiqua kan nog sneller internationaal de markt veroveren door een investering van twee andere Twentse organisaties Demcon en Oost NL.

In het kort

  • Drinkwater mag geen problemen voor de volksgezondheid opleveren en de kwaliteit wordt daarom continu gemeten.
  • Optiqua ontwikkelt een gepatenteerde en onderscheiden lab-on-chip sensortechnologie waarop een real-time online monitoring systeem is gebouwd genaamd Event-lab. 
  • Demcon en Oost NL investeren in Optiqua om deze Twentse ontwikkelingen internationaal verder uit te rollen. 

 

In Twente wordt er gewerkt aan slimme oplossingen die actief bijdragen aan een volhoudbare toekomst met waterrijke groei! Voor meer informatie ga naar twente.com/water-for-life.

 

Global Goal

global goal icon
Twentse samenwerking

Demcon en Oost NL zijn vanaf 21 mei 2019 aandeelhouder in Optiqua B.V. Met de investering in Optiqua is het in staat de internationale uitrol van EventLab, haar real-time monitoring systeem van drinkwaterkwaliteit, te versnellen. Bovendien zal Optiqua voor de verdere industrialisatie van EventLab  kunnen steunen op de toonaangevende engineering- en productiecapaciteiten van Demcon. Dennis Schipper, managing director van Demcon: "We hebben productiecapaciteit beschikbaar voor de systemen van Optiqua en kunnen de verantwoordelijkheid voor productie en sourcing overnemen. Daarnaast kunnen we ons ondernemerschap en onze ervaring in internationale markten inbrengen.  De samenwerking met Optiqua past in onze inspanningen om meer producten te leveren naast onze innovatie- en engineeringdiensten. Het past ook in onze ambities op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen door bij te dragen aan oplossingen voor de wereldwijde uitdaging van schoon drinkwater.

 

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeert vanuit haar participatiefonds Oost NL in Optiqua. Marius Prins, algemeen directeur Oost NL, legt uit: "Schoon drinkwater is van wereldbelang. We geloven in de technologie van Optiqua die de kwaliteit en veiligheid van water bevordert. De investering in Optiqua stimuleert verder natuurlijk ook de werkgelegenheid voor de regio.’’

Internationale groei

“De investering van Oost NL en Demcon stelt ons in staat onze marketing- en verkoopinspanningen te versnellen", aldus Jos-Willem Verhoef, managing director van Optiqua. "We zijn erg enthousiast over het industriële partnerschap met Demcon. Deze samenwerking op het gebied van productie en engineering stelt ons in staat om ons te concentreren op de internationale uitrol van onze producten. Ook de relatie met Oost NL is voor ons van groot belang. Het sterke financiële netwerk van Oost NL kan van grote waarde zijn voor onze verdere expansie."

EventLab: real time, drinkwaterkwaliteit meten

Wereldwijd werken waterbedrijven met de EventLab systemen van Optiqua om real-time waterkwaliteit te meten zowel in drinkwaterdistributienetwerken, op water productiebedrijven als bij waterinnamepunten. Het unieke van het Eventlab systeem is zijn brede gevoeligheid voor het detecteren van veranderingen in de watersamenstelling die verkregen wordt door toepassing van een optische meetsensor. Hiermee overtreft het traditionele sensortechnieken in toepassingen gericht op generieke bewaking van drinkwaterkwaliteit. Het EventLab systeem is een complete oplossing. Het bestaat naast het sensor systeem, uit de infrastructuur voor datatransmissie, algoritmes en software voor het verwerken en visualiseren van data en het detecteren van kwaliteitsveranderingen.

Datum: 11 juni 2019 |

Bron tekst: Oost NL |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #water