Het schoonste drinkwater van Singapore tot Duitsland

De wereldwijde ambitie van Pentair
 

Water is een primaire levensbehoefte. Schoon drinkwater bepaalt de volksgezondheid. Er is in veel landen nog waterschaarste, maar ook de kwaliteit van aanwezig water is vaak ondermaats. Singapore is hier een uitzondering op, waar hygiëne een belangrijk goed is. De membranen van Pentair gaan het land helpen de kwaliteit van het drinkwater nog verder te verbeteren.

In het kort

  • Schoon drinkwater is één van de eerste levensbehoeften
  • Onze drinkwatervoorraden komen steeds meer onder druk te staan door de gevolgen van klimaatverandering
  • De membranen van Pentair zijn een efficiënt en veelzijdig middel om schoon drinkwater uit veelzijdige bronnen te produceren.  
     

Global Goal

global goal icon
De zuiverende werking van membraanfiltratie

Wereldwijd worden industrieën en organisaties geconfronteerd met toenemende uitdagingen in de zuivering van drinkwater, proceswater en afvalwater. Daarin staat een structurele vermindering van de impact op het milieu en de leefomgeving voorop. In de wereld van clean water is Pentair vanuit één van haar Nederlandse vestiging in Enschede, in zuiveringstechnieken een toonaangevende speler zijn. Anaerobe membraanbioreactoren (MBR) is één van de technologische oplossingen om deze problemen structureel aan te pakken. Deze membranen van Pentair worden vaak  toegepast in grotere projecten over de hele wereld. Zo ook in Singapore. Met een grondgebied van 721 vierkante kilometer en een bevolking van 5,6 miljoen inwoners is Singapore één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De watervoorraden van Singapore komen uit de Vier Nationale Kranen: lokale waterwingebieden, geïmporteerd water, ultra-zuiver herwonnen water dat bekend staat als NEWater en ontzilt water. Pentair werkt aan het ‘30 mgd Keppel Marina East Desalination Plant (KMEDP)’ project. Bij afronding van het project in 2020, zal Pentair voor Singapore de vierde ontziltingsinstallatie hebben ontwikkeld en de eerste eerste dual-mode ontziltingsinstallatie van Singapore. Deze dual-mode installatie maakt het mogelijk om zeewater of zoetwater te behandelen.

Meerdere primeurs

Het project zorgt in Singapore voor vele primeurs. Ten eerste is de KMEDP de eerste ontziltingsinstallatie die zich in de stad bevindt. De installatie verdwijnt onopvallend in een omliggend park en maximaliseert het landgebruik. Ten tweede wordt de KMEDP de eerste dual-mode ontziltingsfabriek van Singapore. Daarnaast wordt het de eerste grootschalige ontziltingsinstallatie in Singapore die het Direct-Coupling UF-RO-proces gebruikt. Het UF-filtraat wordt rechtstreeks op de stroomafwaartse RO-membranen toegevoerd, waardoor de noodzaak voor een RO-breektank en pompfase wordt geëlimineerd. Dit ontwerp resulteert in aanzienlijke kosten-, ruimte- en energiebesparingen.

Doorbraaktechnologie

Op de R&D-afdeling van Pentair in Enschede werken hoogopgeleide specialisten. In nauwe samenwerking met collega's van productbeheer en productimplementatie alsook met procestechnologen, worden verschillende innovatieve toepassingen gerealiseerd. Pentair is wereldwijd actief als een leverancier van duurzame, energie-efficiënte en innovatieve oplossingen op het gebied van water en technische producten. Pentair maakte een enorme transitie door en richt het zich nu volledig op de wereldwijde watersector.

Wereldwijde ambitie

Pentair maakt hun wereldwijde ambitie niet alleen waar in Singapore, ook het Duitse Roetgen maken zij een grote bijdrage aan betrouwbare drinkwaterproductie. Het Duitse waterbedrijf WAG Nordeifel, dat dagelijks water behandeld, was aangenaam verrast dat de Xiga 40-membranen van Pentair zonder problemen twaalf jaar lang meegingen. Aangezien zij zelf verwachtten dat de membranen om de acht jaar vervangen zouden moeten worden, zijn de Xiga 40-membranen een duidelijke vooruitgang met oog op veilige, betrouwbare en kostenefficiënte membraan gebaseerde drinkwaterproductie uit oppervlaktewater.  

Toenemende belang van membraantechnologie

In Duitsland speelt membraantechnologie nog geen grote rol in het produceren van drinkwater. Wel wordt membraan technologie steeds meer gebruikt. “Onze membraanfiltratiefabriek is één van de grootste en meest geavanceerde in Europa en verreweg de grootste in Duitsland”, zegt Walter Dautzenberg, technisch directeur bij WAG Nordeifel. Het toevoegen van chemicaliën zoals chloor is meestal helemaal niet nodig, omdat ziektekiemen door de membranen worden vastgehouden. Daarnaast koos Dautzenberg voor membraantechnologie omdat de reinigingsprestaties aanzienlijk beter zijn. De membranen van Pentair zijn een aanrader, volgens Dautzenberg, wegens de opzienbarende lange levensduur. Kortom is Pentair is de partij als wereldwijde speler op het gebied van innoverende waterzuiveringstechnieken, die door hun lange levensduur ook nog eens zeer duurzaam en future-proof zijn.

Datum: 3 september 2019 |

Bron tekst: Pentair |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #waterzuivering