Vrouwen in fotonica

Een hoogtechnologisch werkterrein als fotonica kent naast veel mannelijke wetenschappers nadrukkelijk ook een – groeiend – aantal vrouwelijke wetenschappers. Daarmee wordt in de dagelijkse praktijk steeds concreter invulling gegeven aan  UN Global Goal 5,  het duurzame doel dat zich wereldwijd richt op het bereiken van gendergelijkheid en emancipatie van alle vrouwen en meisjes.

In het kort

  • Wereldwijd meer gendergelijkheid en emancipatie van alle vrouwen en meisjes  
  • Tijdens het Photonics Event 2018 wordt in het kader van meer diversiteit ook een congreslunch georganiseerd voor vrouwen in fotonica. 

Global Goal

global goal icon
Werkzaamheden

Aan de Universiteit Twente werkt bijvoorbeeld wetenschapper  Loes Segerink  aan microfluïde systemen voor (bio)medische toepassingen, waardoor de kennis van biologische systemen wordt vergroot en de diagnostiek en behandeling van ziekten kan worden verbeterd. Daarbij doet zij onder meer toegepast onderzoek op DNA-niveau naar de vruchtbaarheid van mannelijk zaad door middel van ‘lab-on-a-chip’. 

Congreslunch met vrouwelijke gastspreker

Tijdens het  Photonics Event 2018 in Twente wordt in het kader van meer diversiteit ook een congreslunch georganiseerd voor vrouwen in fotonica. Gastspreker is  Natallia Uzunbajakava. Als student behaalde zij de ingenieursgraad aan Universiteit Twente. Vervolgens promoveerde zij in biofisica.

Lichtgebaseerde diagnostiek

Als senior wetenschapper doet Natallia Uzunbajakava industrieel onderzoek binnen  Philips Personal Care & Wellness  en werkt aan onderwerpen als een gevoelige huid, licht gebaseerde diagnostiek en behandeling, op energie gebaseerde apparaten, huidverjonging, wondgenezing en hernieuwde haargroei. Centraal in haar onderzoek staat de vraag hoe de menselijke huid op een positieve manier kan worden beïnvloed met zo geheten ‘energy-based devices’, apparaten die bijvoorbeeld gebruik maken van de energie van licht, radiofrequentie of ultrasound. Als coauteur droeg zij inhoudelijk bij aan 33 wetenschappelijke publicaties en 21 octrooiaanvragen. Natallia Uzunbajakava is Fellow van de  American Society for Laser Medicine and Surgery  en een regelmatige spreker op conferenties over cosmetische dermatologie, esthetica en huid- en haarbiologie.

Datum: 18 juni 2018 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #fotonica