Summerschool is hot

In de vakantieperiode geeft de zon verlichting in je hoofd. Het is wetenschappelijk bewezen dat extra zonlicht lichaam en geest goed doet. De zomer is de ideale periode om extra aandacht aan jezelf te geven. Je kunt je kennis verrijken door steden of natuur te bezoeken, maar een summerschool volgen, al dan niet in een ander land, is tegenwoordig evenzo populair. Twente ontvangt vele studenten die in hun schoolvakantie hun hersenen willen laten kraken.

In het kort

  • Technologie vraagt van mensen om te blijven leren en ontwikkelen
  • Summerschools zijn populair om kennis bij te spijkeren en zo van waarde te worden of te blijven op de arbeidsmarkt
  • In Twente bieden UTwente en ROC van Twente in de zomer speciale lesprogramma’s aan

Global Goal

global goal icon
De UTwente in de zomer

Het aanbod aan summerschools is groot. Je hoeft maar te Googlen en je vindt zeer veel mogelijkheden. Er zijn veel online courses maar summerschools die de look and feel van een festival hebben zijn er vrijwel niet. Ruim 300 studenten uit maar liefst 42 landen kwamen voor de vijfde editie van CuriousU, de summerschool van Twentse universiteit. Alle studenten zitten in het laatste of voorlaatste jaar van hun bachelorstudie of volgen een master. Ze verbleven in een tentje op de campus of sliepen – vanwege het slechte weer – in de sporthal van de UT.

Uniek lesprogramma

Omdat studenten vrijwillig kiezen voor het volgen van een Summer School heerst er vaak een leuke, ongedwongen sfeer. Elke dag startte de ochtend met een inspirerende spreker tijdens het ontbijt. Daarna volgden de studenten speciale lesprogramma’s met zowel theoretische als praktijklessen die zo’n drie uur duren. Aansluitend is er een samenkomst in de grote tent waar lesactiviteiten verder gaan en er wordt geluncht. Natuurlijk worden ook bezoekjes gebracht aan de unieke en high tech labs van de universiteit zoals bijvoorbeeld het ‘wearable robotics lab’. De UTwente richt zich met CuriousU op technologie met een ‘menselijk tintje’.

De Summerschool is afgesloten met een ceremonie waarbij alle deelnemers een certificaat uitgereikt krijgen.

ROC in de zomer

Ook het ROC Twente heeft een eigen zomerschool. Op de school worden zowel eigen mbo-studenten als leerlingen uit het voortgezet onderwijs die na de vakantie naar het roc gaan, bijgespijkerd in de vakken rekenen, wiskunde en scheikunde.

De zomerschool is een gratis, vrijwillige cursus in de zomervakantie voor leerlingen en studenten die sommige vakken nog niet voldoende gehad hebben op het voortgezet onderwijs. Om voorbereid te zijn op de nieuwe opleiding krijgen ze in kleine groepen les van docenten van het ROC.

Een leven lang leren

Technologische ontwikkelingen gaan exponentieel snel en hebben een grote impact op de huidige wereld, en de wereld van morgen. Medewerkers moeten transformeren om zo robotica enigszins te kunnen bijbenen. Van nieuwe medewerkers (studenten) wordt verwacht dat zij bekend zijn met deze nieuwe technologieën en dat zij bovendien door een breed scala aan kennis op de toekomst voorbereid zijn. We committeren ons aan een leven lang leren, omdat dat een van de waardebepalers op de arbeidsmarkt is. In de continue leercyclus maken en hebben mensen in de zomerperiode simpelweg de tijd om bij te leren. We staan nooit stil, groeien maar door, ook in de vakantie als daar juist tijd voor is.

Geïnteresseerd in de nieuwste vacatures in Twente? Ga dan naar twente.com/vacatures!

Lees meer over #onderwijs