Solar Team Twente deelt kennis met RED Engineers van de toekomst

Deze week kwamen 30 leerlingen van de groepen 5 en 7 van de Kardinaal Alfrinkschool uit Neede langs bij het Solar Team Twente om daar een kijkje te nemen in het proces van de bouw van de zonneauto. Het is de eerste keer dat het Solar Team Twente op deze manier haar deuren opent voor een excursie voor misschien wel de teamleden van de toekomst. 

In het kort

  • Solar Team Twente wil kennis en innovatie met jongere generatie delen.
  • Basisschoolleerlingen maken, door middel van een excursie bij Solar Team Twente, kennis met techniek en duurzaamheid.

Global Goal

global goal icon
Enthousiast over techniek en duurzaamheid

Een tweedaagse excursie waarin de leerlingen kennis maken met innovatie, duurzaamheid en de auto van de toekomst. Teamleider Annelies Dekker vindt het belangrijk om deze kennis te delen met de toekomstige RED Engineers: “Wij juichen toe dat er op scholen aandacht wordt besteed aan innovatie en duurzaamheid en sluiten dan ook graag aan. Daarnaast is het natuurlijk heel leuk om het enthousiasme van de kinderen te zien.”

Delen van kennis en innovatie belangrijkste speerpunt

 “De leerlingen doen op school een project over ontdekken en uitvinden, waarin zij de auto van de toekomst ontwerpen. Een excursie is een goede manier om de leerlingen te inspireren voor hun schoolproject. Wij dachten meteen aan Solar Team Twente, omdat daar een echte auto van de toekomst wordt gemaakt,” vertelt basisschooldocent Petra van de Kardinaal Alfrinkschool. Voor het team is dit de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat zij een excursie organiseert. Het team wil namelijk haar kennis ook met de jongere generatie delen en hen enthousiasmeren voor techniek en duurzaamheid. Een excursie als deze sluit hier perfect op aan. De huidige editie van Solar Team Twente heeft als één van de belangrijkste speerpunten het delen van kennis en innovatie met de buitenwereld. De generatie van de toekomst staan daarin centraal. Tijdens de excursie worden de leerlingen enthousiast gemaakt voor duurzaamheid en techniek. Zij zien daarbij met eigen ogen wat er mogelijk is in de omgeving van hightech Twente.

Kennisoverdracht door experts

De kinderen doorlopen samen met de teamleden alle processen van het bouwen van de zonneauto. Denk daarbij aan het schetsen van een eigen zonneauto in het ontwerpproces tot het testen van de auto in de testfase. Rob Kräwinkel, elektrotechnicus bij Solar Team Twente, neemt de leerlingen mee voor een rondleiding lang RED Shift (de zonneauto van 2017). “De kinderen vinden het fantastisch om onze zonneauto in het echt te zien,” vertelt Rob. “Het is interessant om eens aan een andere generatie te vertellen over technische onderdelen als de accu, de motor en het stuursysteem. Je merkt dat de leerlingen enthousiast worden en dat maakt het nog leuker om als student je eigen kennis over te dragen aan de volgende generatie. Wie weet zitten hier wel de toekomstige teamleden tussen!”

Solar Team Twente biedt vanaf nu een pakket aan voor basisscholen. Heb jij interesse in een excursie van het solarteam? Neem contact op met onderwijs@solarteam.nl of bezoek de website.

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Het Twentse solarteam bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en een van de snelste zonneauto ter wereld gebouwd. Met de auto wordt deelgenomen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Datum: 22 februari 2019 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Solar Team Twente

Lees meer over #duurzaam