Precisietechnologie; van telescoop tot robotarm

De vraag naar precisietechnici groeit. Technici die complexe producten in een moderne (verspanende) productieomgeving kunnen maken. Virtuoze CNC’ers en instrumentmakers die weten wat er kan en wat er nodig is, die mee kunnen denken. Ook in de medische sector spelen machines en instrumenten een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan elektronenmicroscopen, telescopen, laboratoriumapparaten en robotarmen; allemaal opgebouwd uit talloze piepkleine onderdeeltjes. Vooral universiteiten, laboratoria en fijnmechanische bedrijven zijn op zoek naar talenten met kennis van deze techniek van de toekomst. 

In het kort

  • Machines en instrumenten speel steeds een grotere rol in de medische sector 
  • ROC van Twente start met nieuwe opleidingen richting verspanningstechnoloog en researchinstrumentmaker 

Global Goal

global goal icon
Nieuwe opleiding

ROC van Twente start daarom in samenwerking met Techwise Twente en – in eerste instantie- vijfentwintig regionale bedrijven het komend schooljaar met de voltijd mbo niveau BOL 4 opleidingen Verspaningstechnoloog BOL4 en Researchinstrumentmaker BOL4. Met deze nieuwe opleidingen beschikt Oost-Nederland straks over jonge  verspaningstechnologen  die de realisatie van een efficiënte 24/7 productieomgeving tot hun kerntaak rekenen, weten welke automatiseringssystemen ze kunnen inzetten en kunnen meedenken over de maakbaarheid van producten. En over  research-instrumentmakers  die creatief zijn, prototypes kunnen maken en testen met verschillende productiemethoden. 

Samenwerking Twentse bedrijven

De opleidingen kennen een gezamenlijk basisjaar, waarna de definitieve keuze voor een van de twee afstudeerrichtingen wordt gemaakt. Een groot deel van de opleiding zal bestaan uit praktijklessen in relatie tot projecten waarbij Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en ICT bij elkaar komen. Stages en afstudeeropdrachten zullen dan ook bij bedrijven in de regio plaatsvinden. Voor de Open Dag van de opleidingen op  31 januari  in de Gieterij worden ook specifiek bedrijven uitgenodigd die te maken hebben met deze precisietechnologie om zich hier aan nieuwe studenten te presenteren. 

Belangstelling in een samenwerking? Neem dan contact op met Techwise Twente

Datum: 19 januari 2017 |

Bron tekst: Techwise Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #techniek