Op naar Houston! Twentse scholieren winnen ruimtevaartwedstrijd

Twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaart-organisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. Bram Knobbe (4 vwo) van Waerdenborch in Holten en Karlijn van Alstede (5 vwo) van Bonhoeffer College in Enschede krijgen de kans dit te doen. De scholieren deden namens hun scholen mee aan de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston. De finale werd georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School en vond plaats op vrijdag 14 februari 2020 in de Gallery in Enschede. De 8 finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf Technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de opdracht om na te denken over de kolonisatie van een exo-planeet. De finalisten presenteerden hun ideeën over zo’n missie in een Engelstalige video pitch.

In het kort

  • Vrijdag 14 februari vond de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston plaats
  • Twee Twentse leerlingen winnen de hoofdprijs: een reis naar Houston voor een kijkje achter de schermen bij NASA

Global Goal

global goal icon
Kolonisatie exo-planeet

De hoofdprijs, een ticket naar Houston, werd gewonnen door Bram Knobbe en Karlijn van Alstede. Bram heeft in zijn verslag in onderzocht hoe we op een exo-planeet kunnen komen en hoe we kunnen beginnen met de kolonisatie van de planeet. Bram viel de jury op door zijn originaliteit en omdat hij alles tot in de puntjes had doordacht. Karlijn heeft vooral nagedacht over wat willen we bereiken met de missie, waarom willen we deze missie uitvoeren en wie heeft er belang bij deze missie? Vanwege de creativiteit van Karlijn en haar perfecte berekeningen hebben de juryleden gemeend ook haar een ticket naar Houston te overhandigen.

NASA

In de tweede helft van juli 2020 gaan zij met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden. In bijzijn van familie en eerdere deelnemers aan het Houston programma namen Bram en Karlijn enthousiast de prijs in ontvangst. Ze vinden het spannend en zien enorm uit naar komende zomer!

Datum: 18 februari 2020 |

Bron tekst: Techniekpact Twente |

Lees meer over #ruimtevaart