Ontdek hightech Almelo tijdens de Week van de Techniek

Techniek heeft de toekomst én techniek maakt de toekomst. Door kinderen en jongeren zo jong en breed mogelijk te interesseren voor techniek, kunnen zij zelf een steeds grotere bijdrage leveren aan een volhoudbare toekomst in Twente en de rest van de wereld. Want door tal van moderne technologieën en geavanceerde technieken ontwikkelt en produceert de Twentse maakindustrie vele ‘innovaties met een missie’. Voor uitdagingen waar het leven op Aarde nu voor staat. Maak kennis met de toekomst van techniek in ondernemend Almelo.

 

De behoefte aan goed opgeleide technici is onverminderd groot. Met de groeiende rol die techniek in het dagelijkse leven speelt, zal de nood aan inventieve en creatieve techneuten alleen maar groter worden. Tegelijkertijd is een keuze voor techniek belangrijk voor de toekomst, omdat duurzame en circulaire oplossingen kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

Jong geleerd en jong gedaan

Op jonge leeftijd maken kinderen keuzes over hun toekomst. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar indrukken opdoen en ideeën vormen over welk werk zij later willen doen. Tegelijkertijd maken jongeren tijdens de middelbare schooljaren een definitieve keuze voor een vervolgopleiding of studie. Actuele maatschappelijke vraagstukken hebben invloed op die keuze, zo blijkt uit de onverminderde groei van techniekstudenten bij Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en ROC van Twente. Momenteel studeren circa 19.000 van de bijna 55.000 Twentse studenten in technische richtingen. Jong geleerd blijkt jong gedaan. 

Kies techniek voor de toekomst

Het nijpende tekort aan technisch personeel bij Twentse maakbedrijven en ICT-ondernemingen is groot, terwijl de vraag naar technische vakmensen steeds urgenter wordt. In het vierde kwartaal van 2017 stonden naar schatting van UWV ruim 13.000 vacatures open voor ICT-beroepen en bijna 61.000 voor technische beroepen. Een tekort aan technici heeft naar verwachting een negatief effect op de toekomstige concurrentiepositie van Nederland in het algemeen en van Twente in het bijzonder. 

Jubileumjaar

Technische sectoren vormen de ruggengraat van de samenleving. Almelose technologiebedrijven gooien op basis van hoogwaardige technologische kennis en kunde internationaal hoge ogen met tal van vernuftige oplossingen voor complexe uitdagingen van klanten wereldwijd. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar bundelen de vooraanstaande hightech-bedrijven uit Almelo gedurende een maand de krachten om kinderen en jongeren te interesseren voor een toekomst in techniek, nog voordat deze volgende generatie een opleidings- of studiekeuze maakt.

Ondernemend Almelo

Tijdens de Week van de Techniek in Almelo die deze week plaats heeft gevonden, konden kinderen uit groep 7 en 8 van Almelose basisscholen op ontdekkingstocht bij ondernemende technologiebedrijven in Almelo. Daarnaast zijn er in november tal van activiteiten gericht op middelbare scholieren uit Almelo en op studenten in Twente. Doordat bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstellingen nauw samenwerken, kan de volgende Almelose generatie van kinderen en jongeren op een boeiende manier toekomstbestendige technieken beleven in de dagelijkse praktijk.

 

De afsluiting van de Week van de Techniek voor leerlingen van basisschoolleerlingen is dit jaar op vrijdagochtend 9 november tijdens het ‘Ontdek hightech Almelo’-schoolevent in het topsportcentrum IISPA in Almelo. 's Middags kunnen ouders, grootouders, leerkrachten en iedereen die is geïnteresseerd in techniek terecht in de IISPA.