Winnaars RED Engineers Challenge 2017 bekend!

De ‘Meander’, van scholengemeenschap Atol, is de winnaar van de ‘RED Engineers Challenge 2017’. Deze Challenge voor kinderen vond zaterdag 10 juni plaats bij Roessingh in Enschede. Acht Twentse teams van verschillende basisscholen streden tegen elkaar om wie het beste prototype van een product had ontwikkeld van mensen die de gevolgen ondervinden van een hersenbloeding, makkelijker zal maken. De dag stond in het teken van leuke activiteiten, technische proefjes, rolstoelhockey, een bezoekje aan het Novalab en natuurlijk de pitches.

In het kort

  • Zaterdag 10 juni vond de RED Engineers Challenge 2017 plaats
  • Het winnende team krijgt een workshop in de Lego Studio van Saxion aangeboden  

Global Goal

global goal icon
De challange

Ruim 80 bezoekers waren zaterdag aanwezig bij Roessingh om de leerlingen aan te moedigen. De prototypes van de ‘RED Engineers’ werden beoordeeld door de jury op de onderdelen presentatie, probleemanalyse, creativiteit, samenwerking, innovatie en ontwerp. Dit was tevens het eerste jaar waarbij is ingezet op docentprofessionalisering, het vooraf opleiden van docenten met betrekking tot de opdracht. ‘Dit kwam mooi naar voren tijdens de pitches waarbij kinderen aangaven dat ze hun uitvinding ook constant hebben verbeterd gedurende het proces’, aldus juryvoorzitter Miriam Luizink van Roessingh Research and Development. ‘De kinderen vonden het met name erg leuk om techniek in te zetten om mensen te helpen met een praktisch probleem’. 

De 8 teams bestonden uit twee tot vijf leerlingen afkomstig uit groep zeven en acht van de basisschool. De deelnemende leerlingen hebben van maart tot begin juni gewerkt aan het ontwikkelen van verschillende ideeën en deze uitgewerkt tot prototypes. Alle teams hebben hun idee en prototype gepresenteerd in hun eigen klas. Het team met het beste idee en prototype heeft vandaag zijn idee gepitched tegenover de jury, bestaande uit Miriam Luizink, directrice van Roessingh Research and Development, Nicolien Tip, docente natuur & techniek van de PABO opleiding op Saxion en Linda Knowles, ex-revalidante bij Roessingh. 

Winnaar

De Meander, van scholengemeenschap Atol, uit Ootmarsum won met hun prototype ‘de HIPA’ de RED Engineers Challenge 2017. De HIPA is een prototype van een hittebestendige pannenhouder die het makkelijker moet maken om met één hand te kunnen koken en roeren. De HIPA, een houder die je vastmaakt aan je fornuis, zorgt ervoor dat de pan niet verschuift tijdens het koken met 1 hand en dat je je minder snel brand. Volgens de jury hebben zij erg goed gekeken naar de behoefte van ex-revalidante Linda (jury) en dit vervolgens heel concreet omgezet naar een bruikbare oplossing. 

Prijs

Het winnende team krijgt een workshop in de Lego Studio van Saxion aangeboden. De Saxion LEGO Education Innovation Studio is tevens een middel om kinderen al op zeer jonge leeftijd te laten kennis maken met technologie. 

Groeiende vraag naar technici

De RED Engineers Challenge werd georganiseerd door Saxion en Universiteit en Twente Branding, met Roessingh Research and Development als opdrachtgever. Met dit initiatief willen de samenwerkende partijen kinderen enthousiasmeren voor een techniekstudie in de toekomst bij Saxion of de Universiteit Twente. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goedgeschoolde technici in de toekomst, zowel in Twente als wereldwijd.

Datum: 10 juni 2017 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #RED Engineers