VIRO levert maatwerk voor een nieuw stukje wereld

VIRO  uit Hengelo is een internationaal ingenieursbureau gespecialiseerd in Engineering en Projectmanagement. Zij is een vooruitstrevende samenwerkingspartner die haar klanten helpt beter te presteren door het bieden van zowel technische expertise als extra medewerkerscapaciteit. Naast elektrotechnische- en werktuigbouwkundige engineering heeft VIRO ook high-end software engineering op het gebied van meet-, regel- en besturingstechniek in het dienstenpakket. Hierdoor is het mogelijk antwoord te geven op de toenemende vraag naar complexe automatiseringsoplossingen waarin diverse disciplines samenkomen.

In het kort

  • Revalidatie –instrument om mensen helpen te herstellen en te trainen 
  • VIRO heeft de valsumulator ontwikkeld 

Global Goal

global goal icon
De valsimulator voor UMC St. Radboud in Nijmegen

Een mooi projectvoorbeeld waarin VIRO de disciplines effectief laat samengaan is de valsimulator, ontwikkeld voor het UMC St Radboud in Nijmegen. Theo de Vries, afdelingshoofd Software & Control van VIRO vestiging Hengelo, over dit project: “Het ontwerp van deze valsimulator was een hele uitdaging. Allereerst was de applicatie bijzonder. Je bouwt een apparaat om mensen te laten vallen en vervolgens ga je meten wat er met deze mensen gebeurt ten behoeve van het onderzoek van de artsen. Wereldwijd zijn er systemen met een soortgelijk doel te koop maar hier was de wens om een veel grotere bewegingsvrijheid te hebben dan wat er op de markt is. Deze wens stelt hoge eisen aan de manier waarop je gaat meten en de acceleraties en snelheden die je wilt bereiken. Het is duidelijk dat tegelijkertijd de veiligheid van de mens die wordt onderzocht te allen tijde moet worden gegarandeerd. Bovendien was de inbouwdiepte van dit apparaat erg klein, was geluidproductie ongewenst en moest alle techniek onzichtbaar worden weggewerkt. Zo was er nog een aantal randvoorwaarden gesteld waardoor een standaardoplossing uitgesloten was.”

Onderzoek en revalidatie

“Dit instrument is voor verschillende groepen gebruikers ontwikkeld”, aldus Theo de Vries. “Enerzijds is het gebouwd voor de afdeling neurologie die onderzoek doet naar mensen die een hersenbloeding hebben gehad en waarbij het deel van de hersenen dat de balans verzorgt niet meer goed functioneert; anderzijds kan het gebruikt worden als een revalidatie-instrument om mensen helpen te herstellen en te trainen om een betere balans krijgen”.

Maatwerk

Maar wat maakt dit apparaat nu zo uniek? Theo de Vries hierover: “Het betreft een uniek apparaat in de gezondheidszorg. Het kan een grote last dragen (150 kg) en het kan met een behoorlijke versnelling beheerst bewegen. Als dit apparaat beweegt, dan gaat er wel wat heen en weer en kun je wel stellen dat de dynamiek behoorlijk is. Er moet gemeten worden met camerasystemen en krachtplaten en vervolgens moet de data verzameld, gekoppeld en gesynchroniseerd worden. Het onderzoek is niet triviaal en vereist maatwerk. Kennis en kunde zijn onmisbaar om het gewenste resultaat te bereiken. Dat is ook de kracht van VIRO. VIRO ontwerpt de mechanische constructies en het bijbehorende regelsysteem gelijktijdig waardoor dit soort projecten succesvol gerealiseerd kunnen worden”.

Gebruikersinterface

Essentieel in dit hele traject was om van te voren goed in kaart te brengen wat de eisen van de klant waren en hoe de gebruikersinterface geprogrammeerd moest worden. Dit bepaalt namelijk hoe de gebruiker het apparaat ervaart. Voor de software is de gebruikersinterface, hoe het apparaat beheerst en gebruikt wordt, dan ook erg belangrijk. “We willen dit ook bij voorkeur in een interactief proces vormgeven waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van terugkoppeling van de ervaringen van de gebruiker”, aldus Theo de Vries. “De gebruiker wil graag betrokken zijn bij het proces zodat hij invloed kan uitoefenen op het resultaat. De moeilijkheid in dit soort complexe projecten is dat het procesverloop niet exact vast staat. Je verzint een instrument en je weet wel wat je wilt doen maar het bestaat nog niet. Hoe je het moet doen, daar heb je bij aanvang wel een voorstelling van gemaakt, maar als het instrument er staat, zie je dingen die je van tevoren niet had bedacht. De functie zal niet veel veranderen, maar de manier van interactie moet je leren. In feite ben je een nieuw stukje wereld aan het creëren waarvan je van te voren niet in detail kunt vastleggen wat de beste manier is om het te gebruiken. Dat moet je door ervaring leren”.

Datum: 19 mei 2017 |

Bron tekst: VIRO |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid