Urban Safety Kit genomineerd voor Social Design Talent Award

De Sheltersuit, de water- en winddichte jas met aanritsbare slaapzak voor vluchtelingen en daklozen, is met behulp van elektronica getransformeerd tot de ‘Urban Safety Kit’: een hightech oplossing die vluchtelingen en daklozen beschermt tegen onderkoeling en zonne-energie opslaat in een powerbank. Deze Urban Safety Kit is genomineerd voor de Social Design Talent Award 2018, een prijs die door de gemeente Eindhoven wordt uitgereikt tijdens de Dutch Design Week aan jonge designtalenten die met hun ontwerpen oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken.

In het kort

  • Uitdagingen: waarnemen van onderkoeling en toegang tot energie
  • Hightech oplossing die vluchtelingen en daklozen beschermt tegen onderkoeling en zonne-energie opslaat in een powerbank

Global Goal

global goal icon
Toegang tot energie en voorkomen onderkoeling

De Urban Safety Kit is een technologie-gedreven combinatie van de Sheltersuit en een tas, die een oplossing biedt voor twee uitdagingen waarmee daklozen en vluchtelingen worden geconfronteerd. De eerste is toegang tot energie: met de geïntegreerde zonnepanelen in de tas kan de drager zonne-energie opslaan in een powerbank, waarmee ze hun smartphone en elektrische apparaten kunnen opladen. De tweede uitdaging waar de Urban Safety Kit een oplossing voor biedt, is het waarnemen van onderkoeling: de sensoren in het pak registreren rillingen en communiceren vervolgens met de tas om een alarmsignaal te activeren, zodat mensen in de omgeving zich bewust zijn van de kritieke situatie van de persoon en kunnen helpen of hulpdiensten kunnen bellen.

Hightech, met een maatschappelijke impact

De Urban Safety Kit is ontwikkeld door Jurrie Barkel van Stichting Sheltersuit en Edo de Wolf van DesignLab aan de Universiteit Twente, beide gevestigd in Twente. De missie van DesignLab is het uitvoeren van projecten die hightech zijn en een maatschappelijke impact hebben. Sheltersuit is altijd geïnteresseerd in het verkennen van nieuwe mogelijkheden om van waardevolle betekenis te zijn voor hun doelgroep. De missies van beide partijen komen op een natuurlijke manier samen in de ontwikkeling van de Urban Safety Kit. Het project wordt gefinancierd door WEAR Sustain en het EU Horizon 2020-project.

Prototype in Living Lab in Barcelona

DesignLab is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de elektronica en het ontwerp van de tas. Sheltersuit heeft vervolgens de tas geproduceerd en de technologie geïntegreerd. Beide partijen werkten van begin tot eind nauw samen in de conceptvorming van het product.

Het project is gestart in april 2018 en eindigt in november 2018. Op dit moment wordt in een living lab in Barcelona onder een paar dakloze personen een gebruikerservaringstudie uitgevoerd met de prototypen van de Urban Safety Kit. Op deze manier wordt feedback verkregen van potentiële gebruikers, zodat op basis hiervan het product verder ontwikkeld wordt. 

Lees meer over #communicatietechnologie