Earth is calling...  D’Andrea & Evers

Topdesign uit Enter maakt het leven in India beter

 

In India leven 400 miljoen mensen onder de armoedegrens. De meesten van hen hebben geen toegang tot de wankele gezondheidszorg. De huidige Indiaanse gezondheidszorg kan nieuwe welvaartsaandoeningen en de hoge bevolkingsgroei niet aan. Ook de gezondheidszorg die geboden wordt scoort, in vergelijking met andere Aziatische landen, slecht. Maar liefst 21% van de kinderoverlijdens en 27% van alle neonatale overlijdens ter wereld vinden in India plaats en Indiërs lopen de kans minstens tien jaar vroeger een hartaanval te krijgen dan mensen in ontwikkelde landen.

In het kort

  • Veel mensen in India hebben vaak geen toegang tot de wankele gezondheidszorg 
  • Het Twentse designbureau  D’Andrea & Evers  uit Enter hebben gewerkt aan het ontwerp van een medisch apparaat dat in India de redding betekent voor veel hartpatiënten

Global Goal

global goal icon
Twents topdesign

Het Twentse designbureau  D’Andrea & Evers uit Enter (gemeente Wierden) helpt door topdesign mee om hart- en vaatoperaties voor meer mensen mogelijk te maken en levert daardoor een bijdrage aan betere gezondheidszorg. Ruim anderhalf jaar hebben zij in Twente gewerkt aan het ontwerp van een medisch apparaat dat in India de redding betekent voor veel hartpatiënten. Dit zogenaamde ‘Cath Lab’ heeft dezelfde image mogelijkheden als vergelijkbare moderne machines, maar is 2 tot 4 keer goedkoper. “Daardoor kunnen meer ziekenhuizen de apparatuur aanschaffen en kunnen veel meer hart- en vaatoperaties worden uitgevoerd, waardoor levens worden gered”, zegt  Tom Evers, mede-eigenaar van het Twentse designbureau. 

Op zoek naar een betaalbare oplossing

In India, waar  Vikram Mordani  (initiatiefnemer van Innvolution Image Technologies in Bangelore) werkte aan de ontwikkeling van nieuwe technologie voor hart- en vaatoperaties, waren ze op zoek naar een industrieel ontwerpbureau dat de goedkopere versie van zijn medische apparaat toch een hoogwaardige uitstraling kon geven. “Normaal kost de technologie al snel een half miljoen. Door te kiezen voor een iets uitgeklede machine in functionaliteit kan hij het leveren voor ongeveer anderhalve ton. Maar het mocht er niet goedkoper uitzien. Juist daarom is veel aandacht besteed aan de vormgeving.” 

Meer Twents succes

Naast D’Andrea & Evers neemt ook het Twentse bedrijf Parthian Technology als leverancier van materialen deel aan het project. Parthian Technology, gevestigd op het High Tech Systems Park, is specialist op het gebied van vezel, versterkt kunststof en levert het geavanceerde composietmateriaal voor de behandeltafel van dit medische apparaat. “Gemaakt van carbonvezel, vanwege de doorlaatbaarheid van radioactieve straling” aldus  Evert-Jan Temmink, partner Parthian Technology. 

Op dit moment wordt het apparaat alleen nog in India geleverd, maar het is de bedoeling dat Cath Lab ook in andere landen op de markt komt. 

Over D’Andrea & Evers Design

D’Andrea & Evers Design is een industrieel ontwerpbureau met vele jaren ervaring en gespecialiseerd in medische technologieën. Zij ontwikkelen medische hulpmiddelen voor diagnose, zorg en zelfzorg op het gebied van life science en gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn een besturingssysteem voor oogchirurgie, een handscanner voor reumatoïde artritis, pendelarmen in operatiekamers en een Cath Lab.  Esthetisch ontwerp, functionaliteit en bruikbaarheid zijn kernpunten in hun expertise op het gebied van medische producten. 

Over Parthian Technology

Parthian Technology ontwikkelt in Twente nieuwe technologieën op het gebied van polymeren en composieten. Parthian Technology streeft naar het creëren van waarde voor de samenleving en organisaties, ondernemers en individuen in verschillende markten. 

Datum: 15 februari 2018 |

Bron tekst: D'Andrea & Evers |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling