Nooit meer stress bij de tandarts met de RelaxMaker

Een bezoek aan de tandarts of een behandeling in het ziekenhuis; voor veel mensen roept het gevoelens van stress en angst op. Medisch fotografen, René van der Meer en Marlies Lenselink zagen het van dichtbij tijdens hun werk in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Na een carrière in de zorg, als medisch analist en fysiotherapeut, kozen zij voor een baan achter de camera. Zo documenteerden ze patiënten op de afdelingen oogheelkunde, kaakchirurgie en KNO en schoten ze o.a. mooie beelden voor de patiëntenvoorlichting. Later ontstond hun spin-off  Beter door Beeld en leverden ze een bijdrage aan de inrichting van het ziekenhuis. Wandvullende foto’s, daglicht panelen en films met natuurlandschappen en dieren. Alles volgens de ‘Healing Environment’ gedachte, waar een betere beleving en snellere genezing van de patiënt centraal staat.

In het kort

  • Een bezoek aan de tandarts of een behandeling in het ziekenhuis roept voor veel mensen gevoelens van stress en angst op.  

  • De RelaxMaker van het MST brengt ontspanning en afleiding tijdens een behandeling, waarbij een betere beleving en snellere genezing van de patiënt centraal staat. 

Global Goal

global goal icon
Afleiding zonder overzicht te verliezen

De rustgevende werking van de natuur is wetenschappelijk bewezen en vormt een belangrijke rode draad in het werk van René en Marlies. Ook bij de  RelaxMaker, hun innovatieve videobril, speelt de natuur de hoofdrol. De bril die de ogen bedekt maar een gedeelte vrijlaat zodat de patiënt de connectie met de omgeving niet verliest, brengt ontspanning en afleiding tijdens een behandeling. Of het nu gaat om een het trekken van een kies bij de tandarts of een colonoscopie in het ziekenhuis. In welke rustgevende wereld komt de patiënt precies terecht? Hij of zij kiest uit een menu de categorie  Dieren, Wereldnatuur of  Nederlandse natuur. We volgen een vos die rustig door het gras struint, een stromende beek in de zomer en een besneeuwd berglandschap. De ‘Nederlandse’ beelden hebben de medisch fotografen zelf opgenomen. 

afbeelding
Succesvolle pilot

De bril is al getest bij verschillende medische disciplines binnen ziekenhuizen en tandartsen. De pilots waren een succes; patiënten vroegen bij een vervolgbezoek aan de tandarts direct naar de RelaxMaker. Ook de medisch specialist is enthousiast; door het bescheiden formaat van de bril en de batterij kan de behandeling optimaal worden uitgevoerd. Daarnaast blijft de specialist in contact met de patiënt en kan hij de beelden ieder moment stopzetten. 

 

Het uitgangspunt van de RelaxMaker is uniek en verschilt van andere brillen die worden ingezet in de zorg. Die zijn voornamelijk gericht op informatieverstrekking voor of na een behandeling. De RelaxMaker is de enige bril die gericht is op distractie en verlichting levert voor, tijdens en na de behandeling. Dat blijkt ook uit biometrische testen; stresslevels zijn beduidend lager wanneer de bril wordt gedragen en de patiënt ziet minder op tegen de behandeling. Naast de bestaande natuurbeelden kan er inhoud worden toegevoegd die door de medisch specialisten wordt aangeleverd, zoals een instructiefilm. Daarnaast denken Marlies en René na over een speciale film voor kinderen.

Datum: 16 januari 2017 |

Bron tekst: Beter door Beeld |

Auteur: Gavroche Abels

Lees meer over #medischetechnologie