Nieuwste technologie tijdens oudste marathon van Nederland

De marathon van Enschede is de oudste marathon van Nederland. Een groots evenement dat al sinds 1947 wordt georganiseerd. Dit jaar zullen meer dan 11.000 deelnemers aan de start verschijnen die door ruim 80.000 toeschouwers zullen worden aangemoedigd. Van de top in de atletiekwereld tot de beginnende recreant; het is een mooie mix van niveaus in het deelnemersveld. Steeds meer mensen lijken te gaan hardlopen, maar wat is de goede looptechniek? Roessingh Research and Development zoekt het uit tijdens de marathon van Enschede.

In het kort

  • Veel blessures door verkeerde looptechniek.
  • Een systeem dat realtime feedback geeft.

Global Goal

global goal icon

 

Jaarlijks telt Nederland 600.000 hardloopblessures. Heeft dit te maken met de looptechniek? Roessingh Research and Development werkt samen met SensoRun, TRIMM en Xsens aan het ontwikkelen van een feedbacksysteem waarmee hardlopers realtime informatie ontvangen over hun looptechniek om zo hun prestaties te kunnen verbeteren en blessures te voorkomen.

Op grotere schaal

Tijdens deze editie van de Enschede Marathon worden tien lopers uitgerust met een achttal bewegingssensoren. Met deze sensoren wordt de looptechniek van start tot finish nauwkeurig in kaart gebracht. Bij eerdere marathons werden deze metingen al op kleine schaal uitgevoerd tijdens de halve marathon, waarbij een fietser de lopers moest volgen om de data te ontvangen en op te slaan. Nu zal er data worden verzameld van hardlopers die zelf deelnemen aan de hele marathon én zal de data ‘on-body’ opgeslagen en later uitgelezen worden.

Vermoeidheid van grote invloed

Dit jaar wordt de stap gezet naar de hele marathon en de onderzoekers verwachten grote veranderingen. Zo zal de steeds verder toenemende vermoeidheid naar verwachting impact hebben op de looptechniek. Uit de data die verzameld wordt hopen de onderzoekers informatie te halen die inzicht geeft in het ontstaan van overbelasting en het risico op blessures. Bij een eerdere bewegingsanalyse, waarbij twee lopers een ‘tien minuten vermoeidheidsprotocol’ ondergingen op de UTrack atletiekbaan, was duidelijk te zien dat de lopers vermoeid raakten en dat de looptechniek veranderende waardoor ze steeds langzamer gingen lopen.

Runner Assist

De data die tijdens de aankomende marathon wordt opgehaald wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de Runner Assist. Wie aanwezig was op het “Get Ready” congres van afgelopen vrijdag (12 april) heeft het concept in reallife kunnen aanschouwen. Het concept is gebaseerd op een systeem dat realtime feedback geeft op de hardlooptechniek op basis van een drietal sensoren. Met behulp van deze sensoren, slimme algoritmes en een portal kunnen aankomende blessures vroegtijdig gedetecteerd worden!

 

Impact starts with.. Runner Assist!

Datum: 12 april 2019 |

Bron tekst: Roessingh |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid