Nanocoating tegen bacteriën

Infecties hebben wereldwijd grootse invloed op de gezondheid van mensen. Om deze te voorkomen is het belangrijk dat medische instrumenten en hulpmiddelen bacterievrij worden gebruikt. De revolutionaire coatingtechnologie van het Enschedese LipoCoat beschermt (bio) materiaaloppervlakten tegen micro-organismen (zoals bacteriën) en tegen eiwitafzetting.

In het kort

  • Het is erg belangrijk dat medische- instrumenten en hulpmiddelen bacterievrij zijn 
  • UT spin-off LipoCoat ontwikkelt revolutionaire coatingtechnologie die materiaalopvlakten beschermt tegen micro-organismen en eiwitafzetting
  • LipoCoat draagt al bij aan ontwikkeling contactlenzen die niet irriteren

Global Goal

global goal icon

Het Twentse biotech bedrijf LipoCoat startte eind 2016 als een spin-off van de Universiteit Twente, na zes jaar onderzoek naar biocompatibele coatings door oprichter en CEO Jasper van Weerd. De afgelopen drie jaar heeft LipoCoat meer dan 15 verschillende onderscheidingen en prijzen verkregen. 

 


De grote uitdaging die de spin-off te lijf gaat is dat een op de vijf patiënten in ziekenhuizen een infectie oploopt, de helft daarvan vanwege vervuilde medische instrumenten. LipoCoat ontwikkelde daarvoor een bacterieafstotende coating voor de medische industrie. Deze coating is slechts 5 nanometer (5 miljoenste millimeter) dik, waarmee medische hulpmiddelen, zoals katheters en protheses, maar ook contactlenzen tegen vervuiling kunnen worden beschermd. De coating werkt daarnaast vochtaantrekkend. Dat zorgt voor minder oppervlakte wrijving, waardoor bv. katheters prettiger zijn in het gebruik. Het gebruik van LipoCoat-coatings kan de prestaties, het comfort en de veiligheid van medische apparaten verbeteren. Daarnaast wordt er gekeken naar innovatieve toepassingen in de industrie, water, voedsel en farma van de technologie.

 

Contactlenzen

De coating werd in eerste instantie doorontwikkeld om contactlenzen te verbeteren. Diverse producenten toonden al interesse. De lens kan een uitkomst zijn voor mensen, die oogirritatie ondervinden als gevolg van vervuiling van de lenzen. Een grote groep lensgebruikers ervaart contactlens ongemakken. Alleen al in Nederland dragen meer dan twee miljoen mensen contactlenzen. Meer dan de helft van hen ervaart daarbij ongemakken, mede als gevolg van vervuiling van de lenzen met eiwitten en bacteriën. Dit laatste kan ernstige ooginfecties tot gevolg hebben. Lens ongemak en irritatie van de ogen is een belangrijke reden waarom maar liefst twintig procent van de gebruikers besluit niet langer contactlenzen te dragen.

 


"We verwachten dat de eerste contactlenzen met de LipoCoat coating in het derde kwartaal van 2020 zullen worden gelanceerd. Andere doeltoepassingen zoals gecoate katheters zullen naar verwachting beschikbaar zijn in de loop van 2022, afhankelijk van de snelheid waarmee het bedrijf de regelgeving kan doorlopen." Raoul Oostenbrink, mede-oprichter en Chief Business Development Officer van LipoCoat. 

 

Snelle groei

Sinds de oprichting heeft het bedrijf een aantal cruciale mijlpalen behaald in de productontwikkeling, organisatiegroei en klantontwikkeling – mede mogelijk door LipoCoat’s financieringsstrategie. Jasper van Weerd, oprichter en CEO van LipoCoat “We hebben echt heel getalenteerde mensen in ons team. Dit jaar bouwen we aan een nieuwe research - en productiefaciliteit en we zijn goed op weg de volgende investeringsronde te sluiten."

 


LipoCoat krijgt steeds meer belangstelling van bedrijven in medische technologie die de waarde inzien van het unieke karakter van de LipoCoat-platformtechnologie. Verder zorgt LipoCoat voor werkgelegenheid in Twente. Vorig jaar groeide het team van vijf naar elf, zit momenteel op 15 en zal binnen korte tijd de 20 aantikken. “Diversiteit vinden wij erg belangrijk binnen LipoCoat, zo hebben we een gender divers én intergenerationeel team.” In de zomer werd het bedrijf bovenaan de lijst gezet van de ’15 meest belovende biotech-startups in Europa 2019’ door StartupCity Magazine.  

 

Datum: 7 november 2019 |

Bron tekst: LipoCoat |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid