Naaldloos prikje beste tech-idee van 2017

Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks meer dan 12.000 miljard naalden gebruikt. Ook de cosmetische industrie weet er wel raad mee. Al deze naalden hebben een impact op het milieu. Zo zijn gebruikte injectienaalden bijvoorbeeld gevaarlijk voor de vuilnisman en de volksgezondheid. Daarnaast is er de impact van mensen die bang zijn voor naalden. Vaak worden naalden niet bij het klein chemisch afval gegooid en incorrect gerecycled of vernietigd.  

In het kort

  • Naalden in de medische werled en cosmetische industrie hebben invloed op het milieu 
  • Mensen medicijnen toedienen zonder naalden te gebruiken

Global Goal

global goal icon
Tech-idee

Het idee van de Universiteit Twente om mensen medicijnen toe te dienen zonder dat daar naalden voor nodig zijn, is daarom volgens zowel de publieks- als de vakjury van KIJK het beste tech-idee van 2017.

Met een laser

De startup InkBeams van de Universiteit Twente ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van medicijnen met behulp van een laser. Een initiatief dat KIJK beloonde met de award ‘Beste tech-idee van 2017’. “InkBeams is een mooi en relevant idee”, oordeelde jurylid Astrid Poot. “Veel mensen zijn bang voor naalden en als dit ook nog zorgt dat er minder afval van weggegooide naalden wordt geproduceerd, zou dat tof zijn.” 

Door de medicijnen met behulp van een laser in het lichaam te injecteren, wordt niet alleen veel stress en infecties voorkomen, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Jaarlijks worden er miljarden naalden geproduceerd die na gebruik allemaal worden weggegooid. Als dit idee slaagt, is dat goed nieuws voor ons allemaal. 

Datum: 16 november 2017 |

Bron tekst: KIJK |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #medischetechnologie