Looprobot innoveert revalidatiewereld

Een looprobot waarmee je tijdens een revalidatie vrij door de ruimte kunt lopen, waar je niet in getild hoeft te worden en je geen ondersteuning nodig hebt van 3 fysiotherapeuten. De innovatieve toepassing van startup Gable Systems, zou de revalidatiewereld weleens op zijn kop kunnen zetten.Gable Systems betekent lopen en balans de combinatie maakt dat wij ons op twee benen kunnen voortbewegen. Dit ontbreekt bij mensen die hersenschade hebben opgelopen, bijvoorbeeld door een hersenbloeding of beroerte (CVA). Veel van hen moeten opnieuw leren zitten en lopen. 

In het kort

  • Nieuwe manier waarop een patiënt kan revalideren  
  • Innovatieve toepassing van Startup Gable Systems

Global Goal

global goal icon
GABLE daagt de patiënt uit

Het compleet nieuwe systeem van Sebastiaan Behrens en Carsten Voort, die beiden Biomechanical Engineering studeerden aan de  Universiteit Twente, bevat o.a. loop- en balansondersteuning en verandert de manier waarop een patiënt na een CVA (beroerte) kan revalideren. Daarmee verschilt het ontwerp van Gable Systems van hun belangrijkste commerciële concurrent. Van dat apparaat, de standaard in de revalidatiewereld, worden jaarlijks zo’n 50 stuks geproduceerd, maar in functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid kan deze niet tippen aan GABLE. Het concurrerende systeem is statisch; de patiënt hangt in een apparaat dat loopbewegingen oplegt boven een gesynchroniseerde loopband. Echte uitdaging is er niet doordat er “voor de patiënt wordt gelopen”. 

GABLE ondersteunt de patiënt alleen wanneer dat echt nodig is en zorgt op die manier juist wel voor een uitdaging. Het grote verschil is dat de patiënt vrij door de ruimte kan lopen en daardoor zijn of haar grenzen kan opzoeken. Bovendien is GABLE compact en gebruikersvriendelijk gemaakt zodat hij na een simpele instructie ook zonder professionele begeleiding gebruikt kan worden. Zo kan de robot worden ingezet om patiënten na de initiële revalidatiebehandeling door te laten trainen, bijvoorbeeld in een sportschool of fysiotherapiecentrum. Naast het mobiele aspect kan Gable ook worden gecombineerd met een loopband om bijvoorbeeld te werken aan specifieke aspecten van het lopen. 

Totaalpakket is kostenbesparend

Daarnaast is het ‘totaalpakket’ dat GABLE biedt uniek omdat alle systemen die normaal apart aangeschaft moeten worden in 1 systeem geïntegreerd zijn. Denk aan een loopband en takelsysteem aan het plafond, die normaal bij looprevalidatie vaak worden ingezet. Voor veel organisaties betekent dat direct een grote kostenbesparing. Dit gecombineerd met de besparing door automatisering maakt GABLE een zeer rendabele investering. 

Voor advies mogen Sebastiaan en Carsten bij  Demcon  aankloppen en bij  ‘t Roessingh  kan worden getest. Ook bood het Twentse hightechbedrijf  Norma  hen een werkplaats annex testlab en kantoorruimte in ruil voor de mogelijkheid om de robot te produceren. Het duo is dit jaar nog druk bezig met de laatste aanpassingen maar ze verwachten dat de GABLE in maart 2018 op de markt verschijnt. Een van hun eerste mogelijke klanten is de  Sint Maartenskliniek  in Nijmegen. 

Bekijk hier een demo van Gable Systems! 

Datum: 19 januari 2017 |

Bron tekst: Gable Systems |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie