Langer thuis wonen met de Saxion tillift

Studenten en onderzoekers van Saxion presenteerden afgelopen maand een nieuw type tillift voor de thuiszorg. Het compacte hulpmiddel, dat onder het bed van de gebruiker kan worden geschoven geeft mensen de kans langer thuis te blijven wonen. De innovatie die samen met producent Nieuwe Weme uit Oldenzaal en leverancier JoyinCare is ontwikkeld, komt in 2018 op de markt. 

In het kort

  • Mensen langer thuis laten wonen 
  • Saxion presenteert een nieuw type tillift voor de thuiszorg

Global Goal

global goal icon
Langer thuis blijven wonen

“Het is een flinke puzzel geweest om functionaliteit en design te combineren”, zegt ontwerper en onderzoeker Joran van Leussen van het lectoraat Industrial Design. De lift is bedoeld voor mensen die niet zelfstandig uit of in bed kunnen komen. Het hulpmiddel draagt eraan bij dat ze langer in huis kunnen blijven wonen. Het probleem met bestaande tilliften is dat ze zijn ontworpen voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen, niet voor woningen. “Ze zijn bedoeld voor een omgeving met gladde vloeren en brede deuren”, zegt projectleider en onderzoeker Erik Goselink. “Als je dergelijke liften thuis wilt gebruiken, zijn aanpassingen in de woning nodig. Zoals een plafondrail voor het bevestigen van de lift. Dankzij onze lift kunnen mensen langer thuis blijven wonen zonder dat ze hun woning hoeven te verbouwen.” 

Stijf en toch opvouwbaar

De grootste uitdaging was het verenigen van eigenschappen die zich lastig laten combineren, zegt projectleider Erik Goselink. “Enerzijds moet de lift sterk zijn en een persoon van maximaal 120 kilo kunnen tillen. Anderzijds moet het systeem kunnen worden teruggebracht tot een opvouwbaar pakket, dat onder thuiszorgbedden past. Die twee tegengestelde eisen vergden veel gepuzzel.” Het prototype van de tillift, die de werknaam ‘Wup’ heeft meegekregen, werd onlangs getest door bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Vijf Saxion opleidingen betrokken

De tillift is de concrete uitkomst van een ruim twee jaar durend project onder leiding van de Saxion-lectoraten Industrial Design en Mechatronica. Studenten van vijf verschillende opleidingen waren hierbij betrokken: Verpleegkunde, Gezondheid & Technologie, Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. 

In de eerste fase werd gekeken naar bestaande hulpsystemen in de zorg en mogelijke verbeteringen. Toen bleek dat de gangbare tilliften te log zijn en dat ze lastig te manoeuvreren zijn in een thuissituatie (met bijvoorbeeld tapijt op de vloer). De uitkomsten leidden tot de eerste modellen van een nieuwe type tillift. Daarna is een prototype gebouwd dat opvouwbaar is en als een compact pakket onder het bed van de gebruiker opgeborgen kan worden. Vervolgens is het ontwerp van de tillift verder verbeterd in samenwerking met JoyInCare en producent NieuweWeme. 

Enthousiaste dealers

In de loop van 2018 komt de tillift in het assortiment van JoyinCare, leverancier voor zorgproducten. Directeur Pim Krijnsen van JoyinCare verwacht er veel van. “Het is een ideaal systeem, dat nog niet bestaat. Het sluit aan bij het landelijke beleid om mensen zo lang mogelijk in de eigen woning te laten wonen. Veel dealers hebben al enthousiast gereageerd op het prototype van de ‘Wup’. Voor hen is het belangrijk dat het ontwerp compact is. Zo kunnen ze meerdere tilliften tegelijk vervoeren.” 

De innovatieve tillift is financieel mogelijk gemaakt door het Expertisecentrum TechforFuture. 

Datum: 19 mei 2017 |

Bron tekst: Saxion Hogeschool |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie