Lab-on-a-chip voor het MKB

Microfluïdische chips (kunststof- of glasplaatjes die gebruikt worden voor het bewerken en analyseren van zeer kleine hoeveelheden vloeistof) worden steeds vaker toegepast, o.a. in de medische sector. De huidige prijs van deze chips vormt een beperking in gebruiksmogelijkheden en toepassingsgebieden. Vaak moet er dure (cleanroom) technologie aan te pas komen om ze te produceren en kost één chip tientallen tot honderden euro’s. De huidige technieken zijn bovendien vaak niet geschikt om op te schalen naar massaproductie. 

In het kort

  • Dure cleanroom technologie om chips te produceren 
  • Twentse lab-on-a-chip heeft een technologie ontwikkeld om op maat gemaakte echografische vloeistoffen te produceren 

Global Goal

global goal icon
Design-it-yourself lab-on-a-chip

Vanwege het belang van deze analysetechnieken wordt via  TechForFuture onderzoek gedaan naar toepassingen voor twee Twentse lab-on-a-chip bedrijven. UT spin-off  Tide Microfluidics  heeft een technologie ontwikkeld om op maat gemaakte echografische contrastvloeistof te produceren, waarmee echobeelden tot 20 keer meer contrast krijgen.  Saxion  heeft bijgedragen aan know-how over het produceren van ‘verse microbubbels’ voor de contrastvloeistof, zodat deze kort voor de ingreep op locatie gemaakt kan worden. 

Medimate

Ook voor Medimate (dat inmiddels is doorgestart) heeft Saxion onderzoek gedaan. Het bedrijf ontwikkelt chips waarmee de hoeveelheid lithium in het bloed van mensen gemeten kan worden. Dit is een belangrijke indicator bij depressies. Medimate wilde graag weten of hun lab-on-a-chip technologie ook andere waarden in het bloed zou kunnen analyseren. Het onderzoek heeft voor het bedrijf nieuwe kennis opgeleverd waarmee zij een volgende stap in hun ontwikkeling kunnen zetten. 

Lab-on-a-chip versnelt politieonderzoek

Een ander veelbelovend lab-on-a-chip project dat werd uitgevoerd door Saxion is een samenwerking met de politie, zegt Martin Bennink, Lector Nanotechnologie. ‘We hebben onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een lab-on-a-chip waarmee al op de plaats delict gecheckt kan worden of er DNA in het bewijsmateriaal zit. Die methode duurt maar 10 tot 15 minuten. Nu moet al dat materiaal eerst opgestuurd worden naar het Nederlands Forensisch Instituut. Veel materiaal blijkt na onderzoek niet bruikbaar en wordt teruggestuurd. Met zo’n lab-on-a-chip maak je al een voorselectie en bespaar je veel tijd. Het project loopt nog en ik verwacht veel nieuwe mogelijkheden en toepassingen in de toekomst met de lab-on-a-chip technologie in de forensische sector!’ 

Lees hier meer over de projecten van Tech for Future!

Datum: 12 december 2016 |

Bron tekst: Tide Microfluidics |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #nanotechnologie