FBK Games internationale proeftuin voor technologie

Slimme technologieën waardoor topsporters maximaal kunnen presteren en het publiek de ultieme sportbeleving kan ervaren. 

In het kort

  • Innovatie is essentieel zodat de atletiek ook voor de volgende generatie relevant blijft. 
  • Tijdens de FBK Games worden verschillende technologieën ingezet om de sportbeleving te vergroten en (top)sporters de mogelijkheid te bieden een nog betere prestatie te leveren. 

Global Goal

global goal icon

Zoals in veel sporten is de atletiek steeds op zoek naar nieuwe manieren waarmee prestaties kunnen worden verbeterd en het publiek in het stadion en televisie nog beter kan boeien. Of zoals de voorzitter van de IAAF, Sebastian Coe aangeeft: Innovatie is essentieel zodat de atletiek ook voor de volgende generatie relevant blijft. Hij stimuleert wedstrijden als de FBK Games om te experimenteren en om te proberen een betere connectie te maken tussen de sport en entertainment. Hij adviseert bovendien expertise ook buiten de sport te durven halen, daarvan te leren en te combineren met de kennis die er in de sport is.

Baanbrekend

De FBK Games hebben van deIAAF een speciale innovatie-status gekregen. Waarbij de IAAF nog maar eens refereerde aan Fanny Blankers Koen zelf als de atlete die baanbrekend was in de vorige eeuw. We mogen in Hengelo dus wat ’dingetjes uitproberen’ die de atletiek op een andere manier presenteren zonder dat de IAAF het hier niet mee eens is. 

Digitale haas

Vorig jaar al is de FBK Games gestart met het Wavelight, lampjes rond de baan die laten zien hoe de tijden van de lopers zich verhouden tot bijvoorbeeld nationale- of internationale records en die zo ook het publiek beter informeren.

Technologie vs atleet

Maar aanstaande zondag, tijdens de 38eeditie van de FBK Games, wordt er een wel heel bijzondere battle gehouden: Atlete, Lisanne de Witte, neemt het over 300 meter op tegen de solarauto RED-shift van het Solar team Twente die in 2018 in zijn klasse Europees kampioen werd.

 

In een deels ‘gewoon’ atletiekprogramma worden nieuwe elementen toegevoegd waarbij mens en technologie elkaar tegenkomen. Want ook bij het verspringen wordt nieuwe technologie toegepast. Voormalig wereldkampioen indoor verspringen, Ignisious Gaisah, springt met een pak vol sensoren die tijdens zijn aanloop, afzet en sprong de data doorgeeft aan computers die één en ander op een groot scherm in het FBK Stadion laten zien, voorzien van deskundig commentaar van een analist

Technologie, innovatie en topsport: een geweldige atletiekmiddag! Ben jij erbij?

Datum: 7 juni 2019 |

Bron tekst: Telegraaf & FBK Games |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Technologie en sport