App van het MST helpt kinderen met astma

Omdat kinderen met astma het snel benauwd krijgen zijn ze snel geneigd om weinig te bewegen. Ze spelen vaker niet mee op het schoolplein en ze staan sneller langs de kant bij gym. Maar bewegen is juist heel belangrijk om hun astma zo goed mogelijk onder controle te houden. Het Medisch Spectrum Twente heeft daarom op de poli Kindergeneeskunde de interactieve playground AirPlay geopend. Een playground waarbij bewegen en monitoren wordt gecombineerd. 

In het kort

  • Kinderen met astma zijn snel geneigd om weinig te bewegen omdat zij het snel benauwd krijgen. 
  • Een interactieve playground in combinatie met een astma app om astmapatiëntjes meer te laten bewegen. 

Global Goal

global goal icon
Bewegen is belangrijk

Kinderarts Boony Thio zocht naar een methode om astmapatiëntjes meer te laten bewegen en meer contact te laten hebben met leeftijdsgenoten, maar ook naar een manier om de kinderen beter te kunnen monitoren tussen ziekenhuisbezoeken in. En hoe kan dat beter dan op een manier die de kinderen het meeste aanspreekt, door middel van games. Iedereen weet nog hoe Pokémon Go hele groepen kinderen en jongeren weer buiten aan het bewegen kreeg. 

Twentse samenwerking

Het idee van een interactieve playground in combinatie met astma app is uit een nauwe samenwerking tussen MSTZGT,  Universiteit Twente  en  Roessingh Research and Development  ontstaan. De kinderen worden gereactiveerd door de inzet van games en technologie, sociaal gemotiveerd en leren met behulp van ‘games’ alles over bewegen en zelfmonitoring.

 

De dokter weet alles van symptomen en gedragspatronen en de onderzoekers van de vakgroepen Biomedische Signalen & Systemen en Human Media Interaction (HMI) van de UT zijn bij uitstek thuis in wearables, data en monitoring. Roessingh Research and Development is betrokken vanwege hun kennis bij het tracken en monitoren in de thuissituatie. De onderzoekers van de UT ontdekken en analyseren op basis van relevante datatrends hoe de patiëntjes zich ontwikkelen. Blijven zij stabiel of juist niet? Dat alles bij elkaar is hele relevante informatie voor de patiëntjes en hun ouders, maar zeker ook voor de dokter in de spreekkamer.

Pioneers in Health Care Innovatiefonds

Het project AIRplay: zelfmanagement bij jonge kinderen met astma, is een project dat mogelijk wordt gemaakt door een innovatievoucher van het Pioneers in Health Care Innovatiefonds. Het Pioneers in Health Care Innovatiefonds bestaat sinds 2014. Het doel is om de samenwerking tussen medische specialisten en onderzoekers van UT-instituut MIRA te stimuleren. Dat moet tot innovatieve technologieën leiden om de patiëntenzorg te verbeteren.

Datum: 19 juli 2017 |

Bron tekst: Medisch Spectrum Twente |

Auteur: Medisch Spectrum Twente

Lees meer over #medischetechnologie