Pioneering directeur Jeroen Hatenboer: ‘Combinatie van letterlijk en figuurlijk groene regio is een uitdaging’

Directeur Jeroen Hatenboer van Stichting Pioneering ziet het als een uitdaging om het groene Twente groen te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het een vitale regio is waar bedrijven floreren en zich graag willen vestigen.

In het kort

 

  • De regio staat volgens hem bol van de initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Taak van zijn stichting is om ervoor te zorgen dat partijen met elkaar in contact komen en plannen geen plannen blijven maar omgezet worden in daden.

Global Goal

global goal icon
Ondersteunen en aanjagen

Als directeur van Stichting Pioneering is Jeroen Hatenboer een van de mensen die goed op de hoogte is van de vele initiatieven die onze regio rijk is. “Er gebeurt van alles. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat er synergie ontstaat tussen al die plannen. Dat is één van de taken van onze stichting. We zorgen ervoor dat het niet bij plannen blijft maar dat deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd door bijvoorbeeld de juiste partijen met elkaar in contact te brengen. Circulariteit, infrastructuur, bouw, water en klimaat; allemaal terreinen waarop wij ons bewegen.” 

De stichting organiseert onder meer bijeenkomsten over dit soort thema’s om zo ondernemers, onderwijs en overheden te ondersteunen door de nieuwste inzichten te delen en hen met elkaar in contact te brengen. “We ondersteunen en jagen aan”, verklaart hij. Een voorbeeld? De Twentse klimaatpleinen. “Onder meer bij Saxion waar we samen met studenten en bestuur in beeld hebben gebracht welke manieren er zijn om een klimaat-adaptief plein te creëren. Het plein komt er binnenkort.”

 

Innovatieve regio

Volgens Jeroen is het van groot belang voor de regio om ‘groen’ te denken én te doen. “Als we willen dat Twente een regio blijft die ertoe doet, is dat noodzaak. Onze regio is natuurlijk letterlijk gezien één van de groenste van het land. Dat willen we graag zo houden, maar we willen ook een levendige, innovatieve, dynamische regio zijn waar mensen en bedrijven zich graag willen vestigen. Het kan soms best een uitdaging zijn om die twee met elkaar te combineren. Neem alle (flex) woningen die nu moeten worden gebouwd. Nodig, maar het kan natuurlijk ook ten koste gaan van de omgeving. Ervoor zorgen dat het één het ander niet in de weg zit, kan lastig zijn, maar als we met elkaar de schouders eronder zetten en de synergie zoeken, komt het goed. 

Optimist

Dat de wereld en dus ook Twente figuurlijk gezien groener wordt, weet hij zeker. “Ik ben van nature een optimist, dat helpt natuurlijk. Maar zonder gekheid; ik zie dat er ontzettend veel initiatieven zijn wat betreft duurzaamheid en circulariteit. Je ziet het besef groeit, bij inwoners, maar ook bij bedrijven. Dat de overheid verplicht stelt om rekening te houden met het milieu, helpt. Bedrijven zijn druk bezig nu om aan de eisen te voldoen en je ziet dat steeds meer werknemers ervoor kiezen om te werken bij een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord bezig is.” 

Verbeteren van de wereld

Mooi om te zien dat ook grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Wat denk je van Patagonia, waarvan de oprichter pas geleden bekend maakte dat hij zijn miljardenbedrijf weggeeft en het geld in het verbeteren van de wereld steekt door het onder te brengen in twee fondsen De schaarste in gas nu is vervelend, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat we naar alternatieven moeten zoeken en je ziet overal om je heen dat de markt dit oppakt, ook hier in Twente. Dat is mooi om te zien. Wij als Stichting Pioneering houden alle ontwikkelingen in de gaten en peilen de markt om te zien welke behoefte er is zodat we experts de juiste informatie kunnen laten verschaffen, maar door ons grote netwerk, brengen we ook partijen met elkaar in contact die elkaar verder kunnen helpen. Zo zorgen we er samen voor dat de wereld een stukje groener wordt.”

Datum: 30 september 2022 |

Bron tekst: Jeroen Hatenboer |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #zakelijkedienstverlening