Overijssel, Gelderland en Brabant slaan de handen ineen

Overijssel, Gelderland en Brabant gaan samenwerken aan de ontwikkeling van fotonica. De provincies stemmen hun inspanningen op elkaar af, zoeken samen naar investeerders en promoten gezamenlijk het belang van de ontwikkeling van de technologie in binnen- en buitenland. Zij spraken dat af tijdens de eerste wereldwijde conferentie op het gebied van fotonica, die in juni 2017 plaatsvond in ’s-Hertogenbosch.

In het kort

  • Samenwerking aan de ontwikkeling van fotonica.
  • Provincies werken samen en ondersteunen kennisinstellingen en ondernemers.

Global Goal

global goal icon
Ontwikkeling fotonica

Nederland heeft een voorsprong in de ontwikkeling van fotonica, een technologie die wordt toegepast in de nieuwste generatie microchips. Grote publieke en private investeringen zijn nodig om deze positie te behouden. De provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant willen kennisinstellingen en (mkb)-ondernemers op dit gebied zo goed mogelijk ondersteunen. Zij gaan daarom samen de benodigde financiers vinden en het belang van de ontwikkeling van fotonica uitdragen in binnen- en buitenland. Ze doen dit op basis van een marktonderzoek dat in hun opdracht is uitgevoerd en waarvan de resultaten tijdens de conferentie zijn bekendgemaakt.

Marktaandeel

De provincies hebben afgesproken zoveel mogelijk aanvullend aan elkaar te werken. Bedrijven in Brabant en de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen en produceren vooral chips voor datacenters. Universiteit Twente en bedrijven in Overijssel, omgeving Enschede, richten zich op toepassingen voor telecommunicatie en medische industrie. Gelderland heeft met de fabriek van NXP een belangrijke faciliteit voor het produceren van chips, onder andere voor de auto-industrie. De regio’s willen samen de standaard bepalen voor de nieuwste generatie chips. Zij kunnen hierdoor een substantieel aandeel veroveren in de opkomende en snelgroeiende markt voor geïntegreerde fotonica.

Internationale afspraken

Fotonische chips transporteren data met behulp van licht in plaats van elektriciteit. Zij zijn daardoor vele malen sneller, kleiner en energiezuiniger dan de huidige microchips. Bedrijven in onder andere tele- en datacommunicatie, ruimtevaart, landbouw en gezondheidszorg verwachten hiermee grote technologische vooruitgang te kunnen boeken. Tijdens de conferentie lichten bedrijven in besloten bijeenkomsten toe waar zij in 2030 (en daarna) denken te staan en aan welke producten zij dan werken. Wetenschap en de chipindustrie geven aan wat voor onderzoek en investeringen daarvoor nodig zijn. De route naar deze gedeelde toekomstvisie, een zogenoemde roadmap, wordt de uitkomst van de conferentie. PhotonDelta (Nederlands samenwerkingsverband) en AIM Photonics Academy (Amerikaans samenwerkingsverband) organiseren het World Technology Mapping Forum.

Datum: 14 juni 2017 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #fotonica