MBO-studenten in actie voor vluchtelingen

Een succesvolle agenda voor duurzame ontwikkeling vereist partnerschappen tussen regeringen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Gezamenlijke principes en waarden, een gedeelde visie en gedeelde doelen zijn nodig op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau.

Onhoudbare en mensonwaardige situatie vluchtelingen

Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie van 3.000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. De Sheltersuit Foundation, ROC van Twente én alle andere ROC's in Nederland, geven gezamenlijk antwoord op deze schrijnende oproep door op 18 en 19 oktober alle MBO mode-studenten in heel Nederland 3.000 Sheltersuits te laten fabriceren, zodat deze vluchtelingen de aankomende winter kunnen overleven.

Alle ROC's bundelen hun krachten

Nog nooit eerder hebben alle ROC’s van één opleiding hun krachten gebundeld. Honderden studenten van de mode-opleiding krijgen hierdoor de kans twee dagen lang hun kennis in praktijk te brengen. De studenten werken hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek. Alle scholen bij elkaar produceren 3.000 tassen, waardoor de 3.000 Sheltersuits nog deze winter uitgedeeld kunnen worden.

Het leed is ondraaglijk

De actie op 18 en 19 oktober is de landelijke kick-off van de campagne van Sheltersuit. Met deze donatie-campagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. Het leed is ondraaglijk: kinderen zijn getraumatiseerd, raken hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens.

Duurzaam hergebruik textiel

Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belanden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Wij vinden dat iedereen bescherming verdient. Daarom maken wij Sheltersuits, gebruiken wij onze onderneming ter inspiratie en bieden wij een oplossing voor mensen in nood. Wij zijn mensen die mensen helpen. Om ons doel te behalen, hopen we heel Nederland in beweging te krijgen.” zegt modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer.


Wil je zelf ook een steentje bijdragen? Help mee 3.000 kinderen en kwetsbare ouderen de winter te overleven en doneer nu.

In het kort

  • Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie van 3.000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’
  • Alle ROC’s van één opleiding bundelen hun krachten om de vluchtelingen de winter te laten overleven

Global Goal

global goal icon