Internationale studenten zien wat Twente te bieden heeft tijdens Spring Agora

Ruim vijfhonderd studenten uit alle windstreken van Europa strijken deze week neer in Enschede voor de Spring Agora. Hier krijgen ze onder meer een inkijkje wat Twente te bieden heeft op het gebied van technologie en duurzaamheid.

Het is de vijfde keer dat de Spring Agora in Enschede wordt gehouden. De bijeenkomst wordt van 16 tot 21 mei georganiseerd door de Enschedese tak van AEGEE, een Europese studentenvereniging en jongerenforum met meer dan 13.000 leden en bijna 200 afdelingen verdeeld over veertig landen. “Twee keer per jaar komen vertegenwoordigers van die afdelingen samen voor een Algemene Ledenvergadering (ALV), dat is de Agora”, legt Susan de Visser, verantwoordelijk voor external affairs en promotie bij de Agora-commissie in Enschede, uit. Tijdens de meerdaagse bijeenkomst wordt gediscussieerd over het Europese netwerk van AEGEE, maar is er ook volop ruimte voor gezelligheid. Susan: “De focus ligt op verbinding, het uitwisselen van culturen en het maken van nieuwe vrienden. Wat kunnen we leren van onze verschillen en waarin zijn we hetzelfde.”

Serious business

Het organiseren van de Agora is serious business voor de leden van AEGEE Enschede. Tijdens de Spring Agora van vorig jaar in Servië diende de organisatie een officieel bid in. “Daar kregen we direct veel enthousiaste reacties over hoe we het aan wilden pakken”, zegt Susan. En dus strijkt de Agora wederom neer in Enschede. Net als in 1997, 2005, 2012 en 2017. Wat Enschede zo populair maakt? “Binnen het AEGEE-netwerk zijn wij een van de grootste afdelingen”, zegt Lukas Vugts, voorzitter van de Enschedese Agora-commissie. “Ik denk ook dat we het hier het meest professioneel aanpakken. Wat deze editie extra bijzonder maakt, is dat dit de 75ste bijeenkomst wordt. Het is een soort dubbel lustrum.”

Toch zal deze editie van de Agora minder goed bezocht zijn dan in 2017, toen er maar liefst 757 studenten uit 32 landen naar Enschede kwamen. Het is het gevolg van de coronapandemie. “De Agora is een paar keer online gehouden. Daardoor is de AEGEE-spirit ietwat verloren gegaan”, zegt Lukas, die de AEGEE-spirit roemt vanwege het open karakter. “Het is een unieke groep mensen. Of je nu uit Oost- of West-Europa komt, iedereen staat ervoor open om elkaar te leren kennen. Overdag kan je een goede discussie met iemand voeren, om daarna ‘s avonds te vieren dat je met zijn allen samen bent.”

Programma

De Spring Agora wordt dinsdagavond in het bijzijn van burgemeester Roelof Bleker van Enschede officieel geopend. Op de meeste dagen staan plenaire sessies voor de leden op het programma, met uitzondering van de woensdag. Dan wordt het event Sources of Change: Twente gehouden. “Die dag staat volledig in het teken van duurzaamheid”, zegt Lukas. “Er zijn workshops, er is een gratis lunch voor heel studerend Enschede, er wordt een lezing gehouden door Europees Ruimteagentschap ESA en een bedrijvenfair gehouden. Ook zullen alle studententeams aanwezig zijn om zich te presenteren. Wij mogen trots zijn op wat we in Twente hebben. Dat willen we laten zien, om studenten te inspireren.”

 

De organisatie kijkt ernaar uit om de komende dag de leden uit alle uithoeken van Europa te mogen begroeten. Wanneer de Agora voor hun geslaagd is? “Ik denk vanaf het moment dat de eerste mensen er zijn”, zegt Lukas. “En als we zaterdagavond tijdens de sluitingsceremonie op het podium staan om het applaus in ontvangst te nemen. Al denk ik dat pas een paar weken na de Agora het besef indaalt hoe gaaf het is dat we dit hebben mogen organiseren.”

Datum: 16 mei 2023 |

Bron tekst: AEGEE Enschede |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #duurzaam