Honden Zapp en Lola showen hun kantoor deze dierendag

Niet alleen mensen hebben een kantoor. Ook dieren hebben hun eigen werkplek. Deze dierendag showen Zapp en Lola waar zij mogen werken en wat dat inhoudt. Zo werkt Australische labradoedel Zapp op OBS De Boomhut in Goor en mag Lola met haar baasje mee naar kantoor van Enschede Promotie.

Elke ochtend begint Lola met een wandeling in het park, op weg naar de Enschedese binnenstad, met baasje Monique Richters. Niet alleen haar baasje werkt, maar Lola staat na acht jaar inmiddels ook op teamlijst op de website van Enschede Promotie als hospitality medewerker. Wat ze doet? Ze heet elke bezoeker hartelijk welkom en bij binnenkomst begroet ze haar collega’s op de werkvloer met veel enthousiasme. Met een koekje uit de speciale koekjesla als beloning natuurlijk.

 

Terwijl Monique haar werk doet, ligt Lola in haar mand achter het bureau van Monique. Met af en toe een wandeling naar een bureau van een teamlid om even een knuffel of aai te halen. Totdat het tijd is een lunchbreak, wat betekent: nog een fijne wandeling buiten het kantoorpand. Aan het einde van de werkdag wordt er wederom gewandeld. “Even het hoofd leegmaken en dan lekker knuffelen thuis”, aldus Monique.

 

Schoolhond

De werkdag van Zapp ziet er ietwat anders uit. Zij is een schoolhond voor iedereen op basisschool de Boomhut in Goor. Zapp heeft twee teams: een collegateam van mensen op de school waar ze werkt en een hondenteam van nog vier andere collega’s die hetzelfde werk doen op acht andere scholen in Hof van Twente.


Juf Inge Lansink is haar baasje en directe collega in het werk met kinderen op de school. Haar taken? Zorgen dat kinderen troost of steun krijgen, een maatje zijn, ontspanning bieden tijdens moeilijke gesprekken of het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen tijdens bijvoorbeeld het lezen. Zapp’s aanwezigheid is een hulpmiddel voor de kinderen, maar biedt ook gezelligheid.

 

Om te zorgen dat niet alle kinderen tegelijk met Zapp willen werken zijn er afspraken gemaakt. Een blauw sjaaltje om betekent dat Zapp met één kindje aan het werk is en niet geaaid kan worden. Daarnaast werkt ze maximaal twee uur per dag, twee dagen per week en krijgt ze tussendoor rust in de mand in de teamkamer. Als het tuigje uit is, betekent het dat de werkdag erop zit en ontspannen kan worden.

Datum: 4 oktober 2023 |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #Twente