Elektrisch vliegen vanaf Twente Airport en meer toekomstdromen voor de verduurzaming van luchtvaart

Hoe maken we vliegen duurzamer? Wat zijn de uitdagingen in het verduurzamen van luchtvaart? Deze vragen en meer stonden centraal tijdens Campus Café, waarbij meerdere deskundigen uit de Twentse en duurzame luchtvaartwereld elkaar op de hoogte brachten van het huidige speelveld en de route die aangevlogen wordt voor een mooi resultaat voor de regio en de rest van de wereld. Lees verder voor een verslag van deze editie van het discussiecafé.

De situatie in Twente

“De regio staat bekend om aerospace componenten en materialen”, vertelt Robbert Jan Kooi van OostNL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. Hij doet de aftrap van vijf presentaties en de zijne gaat over de Twentse luchtvaart en de kansen die er zijn voor de toekomst. “Corona heeft alles op zijn kop gezet. Duurzaamheid heeft een belangrijkere plek gekregen in de ontwikkeling voor luchtvaart.”

Voor elektrisch vliegen ziet hij mogelijkheden in de regio. Veel mensen in de zaal knikken instemmend. “Niet voor de lange afstanden, maar voor de kortere. Trek maar een cirkel tussen de 200 tot 500 kilometer om Enschede heen, dan zie je hoeveel steden en regionale vliegvelden we vanaf hier kunnen bereiken. Denk minder aan de omvang van een Boeing maar meer aan een vliegende bus. Het oosten van Nederland kan een leidende rol nemen om elektrisch vliegen te realiseren voor Nederland.”

Lichter vliegen is duurzamer

Sebastiaan Wijskamp van Thermoplastics composites Research Center (TPRC) vertelt over de gewichtsreductie in vliegtuigen door het gebruik van thermoplastics composiet, hoe het werkt en de ontwikkeling die het researchcentrum de afgelopen jaren maakte. “We zien de vraag naar verduurzaming groeien in de vraag van onze partners en klanten. Maar het is een vraagstuk dat we niet alleen op kunnen lossen. Daar hebben we alle betrokkenen voor nodig.”

Waterstof als brandstof

Naast elektrisch of op batterijen vliegen, wordt er ook al lang onderzoek gedaan naar het gebruik van waterstof als brandstof. Machinefabriek Boessenkool gebruikt het voornamelijk voor de ontwikkeling van hun drones en het testen daarmee. Eelco Osse van Boessenkool: “Je kan er echt heel lang mee vliegen. Wij hebben nu zelfs een keer elf uur achtereen gevlogen met onze drone op waterstof. Natuurlijk zijn er nog veel bijzaken om op te lossen, zoals de hoge kosten, maar lang vliegen is dus mogelijk en dat breidt de toepassingen aanzienlijk uit.”

Maar sceptisch is Osse ook. Testen blijkt in de praktijk lastig. “Een locatie vinden waar het mag is een ‘dingetje’. Wet- en regelgeving blijft achter op wat er in de praktijk al mogelijk is. Dit belemmert ook weer verdere doorontwikkeling.”

Combinatie van innovaties nodig

Geert Boosten van het Dutch Electric Aviation Centre nogmaals met grafieken hoe de ontwikkeling van de luchtvaart zit. “We hebben niet alleen elektrisch vliegen nodig, of alleen waterstof of lichter vliegen. We hebben een combinatie ervan nodig. Innovatie en efficiency en economie is nodig om de luchtvaart en de wereld te helpen. We verwachten een groei in het gebruik van de luchtvaart, omdat er nog zoveel mensen willen reizen. Hierdoor zal de CO2-uitstoot stijgen, maar dat willen we niet dus doorontwikkelen is noodzakelijk. Maar we moeten niet vergeten dat we ook moeten ontwikkelen op oplaadmogelijkheden, certificering en opleiding, wet- en regelgeving en nieuwe soorten van air traffic management. Alles zodat in de toekomst mogelijk is om de ontwikkelde innovatie te gebruiken.”

Geen vliegschaamte meer

De avond wordt afgesloten met een enthousiast verhaal van E-Flight Academy. Merlijn van Vliet en compagnon hebben voor de bijeenkomst een elektrisch vliegtuig van Teuge naar Enschede gevlogen. “Het is te gek dat ik vandaag zo naar mijn werk kon komen”, lacht Van Vliet, eigenaar van zijn eigen elektrische vliegschool, naar eigen zeggen: de eerste en enige in de wereld vooralsnog. “Wij geloven hierin. Vliegen zonder vliegschaamte is mogelijk. Er is steeds meer vraag naar. De discussie rondom de gezonken stoomboot van Sinterklaas en het vliegtuig als vervangend vervoermiddel maakt duidelijk dat het thema leeft.”

Over Campus Café

Tijdens bijeenkomsten van Campus Café komt de innovatie community van Twente bij elkaar. Waarom? Om te brainstormen over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent.

Weten wanneer het volgende event is? Houd onze evenementenkalender dan in de gaten.

Datum: 8 december 2022 |

Bron tekst: Campus Café |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #Duurzame steden