Software die je gezicht herkent, zélfs met een masker op

Hoewel gezichtsherkenning een controversieel onderwerp is, is het wel belangrijk voor de veiligheid. Stel je voor dat voortvluchtige criminelen herkent kunnen worden wanneer ze een supermarkt binnen lopen. Dit zou de zoektocht een heel stuk makkelijker maken. Naast deze toepassing zijn er veel meer mogelijkheden om Nederland veiliger te maken met gezichtsherkenning.

In het kort

  • Gezichtsherkenning is belangrijk voor het opsporen van criminaliteit. Zo kan er bijvoorbeeld iemand uit een groep mensen worden gepikt.  

  • 20Face draagt bij aan onze veiligheid met innovatieve software

Global Goal

global goal icon
Veiligheid

De software van 20Face uit Enschede kan hier mee helpen. Zij hebben een programma ontwikkeld dat gezichten kan herkennen, zélfs al hebben ze een muts, sjaal, of zonnebril op. Ze noemen dit zelf daarom ook ‘Glimpse Recognition’. In april 2018 hebben ze een TOP-regeling ontvangen van 40.000 euro en een jaar begeleiding van het team van Novel-T. De ontwikkelaar van de robuuste, accurate en lichtgewicht gezichtsherkenningstechnologie kan door deze lening de technologie op korte termijn beschikbaar maken voor de wereldwijde markt.

Gezichtsherkenning voor gemak en comfort

Of je nu een voetbalstadion bezoekt, inlogt op de loopband in het fitnesscentrum, ‘s morgens inklokt op je werk of afrekent in de kantine, de algoritmen van 20Face kunnen je veilig herkennen en je toegang tot deze services verlenen. Zelfs als je een muts, sjaal of zonnebril op hebt. Met jarenlange onderzoeksexpertise op het gebied van biometrie en gezichtsherkenning in het bedrijf, brengt 20Face de gezichtsherkenningstechnologie naar de mainstream markt. “Onze software werkt zelfs onder slechte lichtomstandigheden, variaties in poses, kleine beeldresoluties. Ook als je maar een klein stukje, een glimp, van een gezicht ziet”, aldus CEO Peter Hoekstra. “We noemen onze technologie ook niet voor niets Glimpse Recognition”.

Iedereen een 20Face-profiel

Gezichtsherkenning is een van de key enabling technologies van de toekomst. “Dit is echt een doorbraak waarmee we gezichtsherkenning mainstream kunnen maken, omdat onze technologie zeer schaalbaar is en we het voor lage kosten voor honderden partijen beschikbaar kunnen maken”, stelt Hoekstra. 20Face creëert een versleuteld recognition platform waarin foto’s worden omgezet naar gezichtsvectoren en nooit worden opgeslagen waar de gebruiker aan het roer staat. “De gebruiker bepaalt wat er met de gegevens gebeurt. Zoals met wie je je gezichtsvectoren deelt, welke toepassingen je wilt gebruiken en wat je aan de gegevens wilt bewaren. Daarmee bieden we een uitweg voor het privacy dilemma dat terecht vaak genoemd wordt bij gezichtsherkenning.”

Ontwikkeling portal en e-commerce platform

De volgende stap is om een mooi en toegankelijk portal om de technologie heen te bouwen, zodat mensen online een licentie kunnen afsluiten en de technologie direct kunnen toepassen in de usercases die ze hebben. Met de TOP-regeling kunnen ze het e-commerce platform en portal ontwikkelen.

De TOP-regeling

De TOP-regeling is een (pre-)seed fonds voor innovatieve startups in Twente en heeft al meer dan 25 jaar financiële ondersteuning en business development ondersteuning geboden aan honderden innovatieve bedrijven. De ondersteuning aan bedrijven in het jaarprogramma is breed en bestaat onder andere uit juridisch advies, communicatieadvies, netwerken en een renteloze lening. 

 

De toekenning vindt plaats vanuit een marktscan voor bedrijven die een TOP-plaats ambiëren. In de marktscan worden relevante marktgegevens (zoals marktomvang, trends en concurrenten) achterhaald en worden de bedrijven beoordeeld. De marktscan dient vervolgens als input voor de TOP-commissie, die uiteindelijk de TOP-plaatsen toekent.

Datum: 24 april 2018 |

Bron tekst: Novel-T |

Auteur: Twente.com