Earth is calling... Clear Flight Solutions

Nep valk effectieve ecologisch-vriendelijke methode vogelcontrole

 

Je staat er niet zo bij stil, maar vogels op vliegvelden zijn erg hinderlijk en kunnen zelfs ernstige schade toebrengen aan materialen. Er zijn zelfs gevallen waarin een ongeluk is veroorzaakt door een rondvliegende vogel. Daarnaast zorgen vogels wereldwijd voor miljarden aan schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie. Een bekend probleem is daarbij dat vogels slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen voor vogelregulering; ze vliegen er gewoon omheen.

In het kort

  • Vogels zorgen wereldwijd voor miljarden aan schade op vliegvelden, in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie
  • De Robird van Clear Flight Solutions is een ​​effectieve, ecologisch-vriendelijke methode van vogelcontrole

Global Goal

global goal icon
Clear Flight Solutions

Het Twentse bedrijf en UT-spinoff Clear Flight Solutions gaat een internationale samenwerking aan met Edmonton International Airport. Hier gaan ze samen het vogelprobleem aanpakken. Dit vliegveld in Canada wordt de eerste luchthaven die de Robird™ van Clear Flight Solutions dagelijks gaat inzetten. De levensechte robotvogel gaat vanaf binnenkort echte vogels op het vliegveld verjagen. Tegelijkertijd wordt het nestelen in de buurt van airside-activiteiten ontmoedigd. Het is reeds wereldwijd bewezen dat de Robird een ​​effectieve, ecologisch-vriendelijke methode van vogelcontrole is. De hightech Robird bootst de vlucht van een echte valk realistisch na, waardoor zijn vluchtgedrag niet te onderscheiden is van zijn natuurlijke tegenhanger. Andere vogels geloven dat hun natuurlijke vijand aanwezig is in het gebied en trekken ergens anders heen.

Wereldklasse

Clear Flight Solutions werkt in dit project samen met Aerium, een bedrijf uit Canada dat zich richt op service voor unmanned aircraft systems (UAS). “We gingen naar Japan om de nieuwste technologieën te verkennen, maar kwamen thuis met visitekaartjes van CFS”, vertelt Jordan Cicoria van Aerium. “De Robird is de ontbrekende schakel in ons geïntegreerde servicemodel voor drones. De samenwerking met CFS heeft ons de kans gegeven om een positieve, milieuvriendelijke impact te hebben op de industrie op en rondom het vliegveld. Deze samenwerking brengt industriële ervaring en technologie van wereldklasse bij elkaar. Samen kunnen we maatschappelijke problemen het hoofd bieden.”

De Robird in beeld

Een uitzending van Het Klokhuis van vorig jaar besteedt aandacht aan de Robird. Ook zij waren benieuwd hoe Clear Flight Solutions nou precies zorgt voor meer veiligheid op vliegvelden, Global Goal 16, en hoe de technologie ingezet wordt om een bijdrage te leveren aan het behouden en beschermen van de natuur, Global Goal 15. Bekijk hier deze uitzending.

Datum: 6 november 2017 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling