Na jaren onderzoek is dit biologische ammoniakfilter goedgekeurd

Na ruim vijftien jaar onderzoek, investeringen en diverse tegenslagen is de biologische luchtwasser van Jan Waayer uit Almelo goedgekeurd door de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV). Deze luchtwasser zorgt ervoor dat de ammoniakuitstoot bij varkensstallen op een milieuvriendelijke manier wordt verminderd.

 

In het kort

  • In ruim vijftien jaar heeft Jan Waayer veel onderzoek gedaan en veel tegenslagen gehad.
  • De biologische luchtwasser is nu eindelijk goedgekeurd.

Global Goal

global goal icon
Luchtwasser

Luchtwassers zijn erg belangrijk bij stallen, ze zorgen ervoor dat de ammoniakuitstoot wordt verminderd. De uitstoot van ammoniak zorgt niet alleen voor een nare geur in de omgeving, maar het kan ook diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Door een luchtwasser te gebruiken worden de gevaarlijke stoffen in de lucht gereduceerd. 

 

Veelal wordt er gewerkt met chemische luchtwassers, waar men over het algemeen vaak met allerlei zuren moet werken. Bij de biologische luchtwasser is dat niet het geval: de stallucht wordt met ventilatoren in het BioAir-luchtfilter geblazen. In de drukkwamer wordt het vervolgens gelijkmatig over het filter verdeeld. De vieze lucht gaat door een laag van houtsnippers waar enzymen en bacteriën hun werk doen. De enzymen en bacteriën zorgen ervoor dat de stank, ammoniak en fijne stofdeeltjes uit de ventilatielucht gehaald worden.

Win-winsituatie na veel tegenslagen

De BioAir is qua aanschafprijs vergelijkbaar met andere (chemische) luchtwassers, maar de BioAir biedt grote voordelen. Niet alleen op het gebied van milieuvriendelijkheid, maar zeker ook in de onderhoudskosten. Met de BioAir hoef je niet met allerlei zuren te werken, hoeft er geen spuiwater geloosd te worden, de BioAir bevat nauwelijks onderdelen die kapot kunnen gaan en er is weinig tot geen onderhoud nodig.

 

Het heeft lang geduurd voordat de biologische luchtwasser van Jan Waayer door de keuring is gekomen. De Universiteit Wageningen vond het systeem niet constant genoeg en dus kwam het niet door de keuring. Waayer bouwde vervolgens een proefinstallatie en liet het hele proces meten door het onafhankelijke onderzoeksbureau Tauw. Na jarenlang meten en checken is de biologische luchtwasser eindelijk met veel succes door de keuring gekomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de reductie van ammoniak en geur veel hoger ligt dan de gestelde eisen van de RAV-lijst.

Toekomst

Jan Waayer heeft met zijn bedrijf JW Espo de laatste vijfien jaar zo’n 2 ton geïnvesteerd in de BioAir. De verwachting voor de toekomst is dat er de komende jaren tientallen exemplaren verkocht worden. De eerste gesprekken met boeren zijn al gevoerd en waarschijnlijk wordt de eerste BioAir deze zomer nog geplaatst. De BioAir kan ook interessant zijn voor andere sectoren, zoals de melkveehouderij, konijnenhouderij en kalverhouderij.

 

Deze ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door een lening (MKB-fonds) van Regio Twente vanuit de Agenda van Twente. Met het MKB-fonds wil Regio Twente ontwikkelingen in het MKB stimuleren.

Datum: 20 juli 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

#agrarisch