De Regge in haar ere herstellen

De Twentse rivier de Regge is een begrip voor velen van ons tukkers. Vroeger waren de rivier en de natuur eromheen echter prominenter aanwezig. Samen met het Enterse bedrijf Coulisse is waterschap Vechtstromen bezig met het herstel van het Enters Reggedal.

In het kort

  • Vroeger was de Regge een imposante rivier
  • Coulisse zet zich in voor het herstel van de Regge

Global Goal

global goal icon
Plastic soep

“Politieke vastberadenheid is noodzakelijk als we de oceanen willen verlossen van plastics, landbouwresten en chemisch afval”, zegt Erik Solheim, hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. In Nairobi startte een bijeenkomst waarop 193 VN-lidstaten afspreken hoe ze het milieu in de toekomst beter gaan beschermen.

 

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Iedere minuut belandt er 20.000 kilo plastic in de oceaan, maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk.

 

Het blijkt dat nu actie ondernemen goedkoper is dan afval te moeten verwijderen, maar zo lang er nog zo veel plastic in de oceanen te vinden is, zal al het plastic toch moeten worden ingezameld, gerecycled en worden hergebruikt. Coulisse maakt uit gerecyclede pet-flessen stof voor rolgordijnen, waarmee ze hopen 65 miljoen pet-flessen te kunnen hergebruiken. Daarnaast zijn er nieuwe productiemethoden bedacht, waardoor er nog maar 3 procent afval is van jaloezieën in plaats van de eerdere afvalberg van 70 procent.

Coulisse zet zich in voor een beter milieu

Coulisse zet zich op allerlei vlakken in voor duurzaamheid. Ze zijn van mening dat ze niet alleen goed moeten zijn ín de wereld, maar ook vóór de wereld. Zo recyclen ze bijvoorbeeld PET-flessen tot stof voor rolgordijnen. Op deze manier dragen ze bij aan de kwaliteit van het leven in de zee.

 

Er wordt gewerkt aan een meer natuurlijk inrichting van de Regge. Zo wordt er bijna 12 kilometer aan nieuwe inrichting aangelegd waar de originele planten, kruiden, en dieren weer een plekje kunnen vinden. Daarnaast wordt er ook 115 hectare aan nieuwe natuur gerealiseerd en wordt er gewerkt aan een inpassing van de Enterse Zomp. Er komt een goede balans tussen een zo natuurlijk mogelijke rivier en goede waterstanden voor landbouw, recreatie en natuur. Door een vispassage aan te leggen wordt de verblijfplaats voor vissen in de Regge veiliggesteld.

Datum: 6 december 2017 |

Bron tekst: Vechtstromen |

Auteur: Marlou Krakers