Twence wint innovatieprijs in Spanje

Twence brengt nuttige materialen en grondstoffen terug in de kringloop en produceert energie uit niet-herbruikbaar afval, biomassa en zon. Tijdens het 9e CEWEP Congres in Bilbao ontving Twence de CEWEP Innovation Award 2018 voor haar natriumbicarbonaatinstallatie, waarin afgevangen CO2 met succes wordt hergebruikt. CEWEP is de Europese confederatie van afvalenergiecentrales. 

In het kort

  • Twence wint op het onderdeel ‘innovatie’ de CEWEP Innovation Award 2018.
  • Twence ontwikkelde een installatie waarmee afgevangen CO2 succesvol hergebruikt kan worden voor het reinigen van rookgassen.

Global Goal

global goal icon
Revolutionair

De Twentse afvalverwerker kreeg de prijs op donderdag 20 september uitgereikt in Bilbao, tijdens het congres van Cewep, de confederatie van Europese afvalenergiebedrijven. Het ontving de award omdat het een innovatieve manier heeft bedacht om CO2 uit de rookgassen van de eigen energiecentrale te halen. In samenwerking met onder andere een spin-off van de Universiteit Twente ontwikkelde Twence  een systeem dat volledig is geïntegreerd in de centrale. Op jaarbasis produceert Twence zo ongeveer 8.000 ton natriumbicarbonaat, waarmee de uitstoot van CO2 met 3.000 ton per jaar wordt gereduceerd.

Succesvol winnen van CO2

Projectmanager Andy Roeloffzen van Twence is trots op deze prestatie. ‘Het is een grote eer voor ons’ benadrukte hij in zijn dankwoord. ‘Wij zijn er van overtuigd dat het hergebruik van CO2 belangrijk is om de klimaatverandering een halt toe te roepen. We zien deze prijs als een erkenning van deze visie. Afvalenergiebedrijven hebben een pioniersrol in het bewerkstelligen van meer circulariteit.’’ Twence roept andere afvalenergiebedrijven op om gezamenlijk de CO2-cyclus te sluiten. ‘We kunnen samen een voorbeeld zijn voor andere bedrijfstakken en voor de maatschappij. En laten zien dat gezamenlijke inspanningen een circulaire economie echt mogelijk maken.’

Vraag naar CO2 toepassingen

De vraag naar CO2 voor diverse nuttige toepassingen, zoals bijvoorbeeld als ‘meststof’ in de glastuinbouw en hulpstof bij de productie van bouwstoffen, is groot. Met het afvangen ervan doet Twence al sinds 2014 ervaringen op. De afgevangen CO2 wil Twence in vloeibare vorm nabij de gebouwen op het eigen terrein opslaan, voor transport naar toekomstige afnemers. De grote lijnen van het project zijn vastgesteld en Twence werkt aan verdere invulling. Hiervoor schrijft Twence een openbare marktconsultatie uit. 

Datum: 24 september 2018 |

Bron tekst: Twence |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie