Natuurlijk het evenwicht herstellen

Natuurlijke microben die zo klein zijn dat ze alleen met een microscoop kunnen worden bekeken.  Plantaardige microben – zoals schimmels en gisten – of dierlijke microben – zoals algen, bacteriën, zwammen, virussen en eencellige dieren. Stuk voor stuk onmisbaar voor het leven en welzijn van mensen, dieren en planten. Tegelijkertijd kunnen deze ook ziekten veroorzaken. NobleBio uit Oldenzaal gelooft in de kracht van de natuur en houdt zich bezig met het in ketels kweken van onschadelijke bacteriesoorten die schadelijke bacteriën geen kans geven. Zo wordt het natuurlijk evenwicht hersteld. 

In het kort

  • Wanneer je ziek wordt, heb je vaak te maken met een klein organisme dat je niet met het blote oog kunt zien  

  • NobleBio kweekt juist onschadelijke bacteriën om de schadelijke bacteriën tegen te gaan 

Global Goal

global goal icon
Heel veel verschillende bacteriƫn

Met meer dan 120 verschillende bacillus-soorten voorradig in een bio-bibliotheek, probeert de vooruitstrevende Twentse onderneming het ‘natuurlijk’ evenwicht in tal van praktische situaties te herstellen. Lang werden bijvoorbeeld bacteriën gezien als een bedreiging voor een gezond bestaan. Door het bestrijden van dit soort micro-organismen met chemische middelen, zijn onbedoeld ook resistente soorten gecreëerd. Het is dringend noodzakelijk om een nieuwe, natuurlijke balans tot stand te brengen. Zo komt een betere oplossing in het vizier tegen deze ziekteverwekkers van biologische oorsprong. 

Biobased schoonmaakmiddelen

De vraag naar producten op biologische basis neemt toe. Vanwege het vermogen van sommige micro-organismen om specifieke, schadelijke stoffen om te zetten in minder schadelijke stoffen, wordt van micro-organismen handig gebruik gemaakt om juist de gezondheid te vergroten en het welzijn te verhogen. Zoals het – wereldwijd – helpen bestrijden van de hardnekkige ziekenhuisbacterie MRSA, die door een eerdere vinding van NobleBio een stap dichterbij kwam voor de productie van innovatieve schoonmaakmiddelen, met als werkzaam bestanddeel de micro-organismen. Daarmee toonde het bedrijf al in 2007 aan dat de besmettingshaard van de ziekenhuisbacterie kan worden bestreden doordat de voedingsbodem voor de bacterie afbreekt en de microbe zo geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Door Universiteit Twente wordt wetenschappelijk onderzocht of daarmee ook het aantal besmettingsgevallen kan verminderen. Een effectievere behandeling van ziekenhuisvloeren is onderdeel van het onderzoek, zodat desinfectie en reiniging met chemische middelen minder of niet langer noodzakelijk zijn voor een steriele omgeving.

Weerbare gewassen

Voor toeleveranciers in de glastuinbouw kweekt NobleBio bacteriën die op hun beurt worden verwerkt in preparaten voor gebruik in kassen. Bacteriënconcentraten van verschillende Bacillus-stammen worden toegepast voor het fermenteren van organisch materiaal in bevloeiingssystemen. Ook wordt bacteriënmix in vloeibare of vaste vorm toegevoegd aan de voedingsbodem in de teelt van komkommers en tomaten. Zo zorgen de bacteriën zowel voor een bestrijdende werking als voor weerbaarder gewassen. 

Gefermenteerde bacteriƫn

NobleBio heeft zich als biotechnologiebedrijf uit Twente gespecialiseerd in de kweek van gefermenteerde bacteriën van de Bacillus-soort, als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf fermenteert circa 56 verschillende soorten Bacillus voor verschillende toepassingen, zowel in droge als in vloeibare vorm. NobleBio produceert geen eindproducten. Wel ondersteunt de onderneming klanten wereldwijd bij het maken van op maat gemaakte oplossingen voor hun eigen markten en toepassingen. Daarbij worden de hoogste standaarden en kwaliteiten nagestreefd. Naast het creëren van biotechnologische oplossingen ondersteunt NobleBio klanten met de registratie van toevoegingsmiddelen, bio-stimulerende middelen en biopesticiden. Verder biedt de onderneming aan probiotica gerelateerde nutritionele toevoegingen. Een dergelijke aanvulling met positieve bacteriën voor diervoeders verbetert de darmflora van het dier, schroeft het verteren van het veevoer op en vergroot de algehele diergezondheid. De speciale Bacillus-stammen van NobleBio kunnen de diermagen passeren en in de darmen van de veestapel overleven. Zo wordt een hogere voedingsconversieratio (FCR) bereikt. Daarbij komt dat gezonde dieren minder ontstekingsremmers nodig hebben. Tegelijkertijd betekent een verhoogde fosfor- en stikstofbenutting minder druk op de natuurlijke leefomgeving van het vee. 

Nieuwe oplossingsmogelijkheden

Naast diergezondheid is NobleBio ook actief op markten voor de gezondheid van planten, biologische reiniging en hygiëne, natuurlijke afvalwaterzuivering, aangepaste gisting en aquacultuur. Voortdurend wordt gezocht naar nieuwe markten en oplossingsmogelijkheden. Geregeld gebruiken de onderzoekers van NobleBio nieuwe ontdekkingen in bestaande toepassingen om de in de (eind)markten geldende standaarden te verbeteren. Het bedrijfsdoel is om alle metabolieten te gebruiken die door de verschillende Bacillus-soorten worden geproduceerd. Metabolieten – zoals aminozuren – zijn de organische tussenproducten of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in een biologisch systeem of levend wezen. Veel metabolieten zijn in de nabije toekomst waardevol en nodig. Nieuwe markten kunnen worden aangeboord zodra NobleBio erin is geslaagd de talloze mogelijkheden te ontsluiten. Daarbij werkt het bedrijf nauw samen met onder meer Universiteit Twente en Wageningen Universiteit, om die nieuwe werelden aan mogelijkheden te ontdekken. 

Samenwerken met studenten

Jonge mensen zijn voor NobleBio de toekomst. Nieuwe generaties omhelzen nieuwe milieubewuste oplossingen. Op verschillende universiteiten werken studenten reeds met Bacillus om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Om hun overstap van laboratorium naar productie mogelijk te maken, is binnen NobleBio capaciteit beschikbaar. Tegelijkertijd kan het bedrijf universiteiten helpen bij het opschalen van wetenschappelijk onderzoek door het bieden van fermentatiecapaciteit.

Datum: 12 juli 2018 |

Bron tekst: NobleBio |

Auteur: Twente.com