Kennispark Twente krijgt een Green Dome

De Green Dome is een koepel die gft-afval tot compost fermenteert en ook nog eens zelfvoorzienend is. Naast het produceren van compost, lost de Green Dome ook echt een probleem op. Vooral hoogbouw heeft de grootste moeite om gft-afval op een goede manier te scheiden. Dit concept maakt het mogelijk om eenvoudig je gft-afval te dumpen en als het ware ‘terug te geven’ aan de samenleving. Een van de initiatiefnemers van dit project is Edward Niemeijer van The Flow of Innovation.

In het kort

  • Vooral hoogbouw heeft de grootste moeite om gft-afval op een goede manier te scheiden
  • De zelfvoorzienende Green Dome maakt het mogelijk om eenvoudig je gft-afval te dumpen en als het ware ‘terug te geven’ aan de samenleving

Global Goal

global goal icon
Zelfvoorzienend

De Green Dome is voorzien van zonnepanelen en dekt daarmee de volledige elektriciteitsbehoefte in het fermentatieproces. Daarnaast is de koepel voorzien van een regenwateropvang. Om compost te maken, heb je namelijk vocht nodig. Regenwateropvang is dus de meest duurzame manier om dat te kunnen doen. 

Saxion

Studenten van Hogeschool Saxion staan volledig aan de basis van dit project: van A tot Z denken zij het bouwproces verder uit. Saxion heeft een speciale betonprinter, dus het idee was al snel geboren om de Green Dome op te bouwen uit tientallen unieke elementen van 3d-geprint beton.

Inwoners én bedrijven profiteren

Het compost dat wordt geproduceerd is vrij te gebruiken door zowel inwoners als omliggende bedrijven. En iedereen mag er ook zijn of haar gft-afval dumpen. Met Twente Milieu hebben we al de afspraak gemaakt dat zij er een deel van hun opgehaalde gft-afval gaan dumpen. De verwachting is dat deze Green Dome in een belangrijke behoefte voorziet en bovendien mooi aansluit bij de te behalen Global Goals en het Kennispark dat ze in 2030 willen zijn.

 

Earth is Calling... Twente: welke (top)locaties sluiten zich aan bij dit initiatief en leveren zo een bijdrage aan het behalen van de Global Goals?

Datum: 7 november 2018 |

Bron tekst: Kennispark Twente |

Auteur: Twente Branding

Lees ook #campustwente