Je pand koelen met geluidsgolven

Waar MILK2HEAT al bewezen heeft dat je een gebouw prima kunt opwarmen met ‘overige’ energie, laat SoundEnergy zien dat het ook andersom kan. Het verwarmen en verkoelen van huizen en kantoorpanden kost erg veel energie. Door de grote oppervlaktes gaat er ook veel warmte verloren. Hierdoor wordt energie vaak ook niet efficiënt gebruikt. Dit is zonde, omdat het opwekken van energie een grote impact op het milieu heeft. 

In het kort

  • Het verwarmen of verkoelen van gebouwen en huizen is een erg inefficiënt proces.  

  • Twents bedrijf SoundEnergy laat zien hoe het wel moet met hun CO2 neutrale systeem. 

Global Goal

global goal icon
Een Twentse oplossing

Het Twentse SoundEnergy ontwikkelt een duurzaam systeem dat gebouwen met geluidsgolven kan koelen en verwarmen. Voor grote complexen, kantoren en fabrieken kan met de Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC) 30 tot 50 procent energie worden bespaard. Het systeem koelt zonder elektriciteitsverbruik, CO2-neutraal en zonder (giftig) koelmiddel. Oost NL investeert vanuit Innovatiefonds Twente samen met Cottonwood in SoundEnergy om het systeem verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te zetten. 

 

Bij het THEAC-25-systeem van SoundEnergy worden vacuüm buiscollectoren op de daken van de gebouwen geplaatst. De zon verwarmt via de panelen het water dat naar de THEAC-25 leidt. In de THEAC-25 wordt het hete water door middel van geluidsgolven omgezet naar koud water om ruimten te koelen. In de winter produceren de panelen warm water, waardoor men kan besparen op gas bij het verwarmen van het gebouw. Het TTHEAC-25-systeem heeft zich in een testomgeving inmiddels bewezen. In 2015 won SoundEnergy de Young Technology Award. 

 

  • Pieter Rhemrev, manager businessunit Capital bij Oost NL, is onder de indruk van het THEAC-25 van SoundEnergy. “Het koelen en verwarmen van grote gebouwen kost veel energie. SoundEnergy heeft een ingenieus systeem ontwikkeld dat zowel in de zomer als winter voor energie- en gasbesparing zorgt. We zien wereldwijd grote groeimogelijkheden voor SoundEnergy”, aldus Rhemrev. 
  • Ray Quintana, General Partner van Cottonwood Technology Fund: “We zijn onder de indruk van de geavanceerde technologische mogelijkheden die het systeem biedt om te concurreren in veel toepassingsgebieden. De THEAC-25s heeft een unieke combinatie van energiebesparing, lage kosten, zero carbon footprint en bijdrage aan de circulaire economie.”
Groei door investering

Bij SoundEnergy werken momenteel vier mensen. Mede door de investering van Oost NL en Cottonwood verwacht het Enschedese bedrijf te kunnen groeien en meer mensen aan te trekken. “De investering vanuit Cottonwood en het Innovatiefonds Twente in Sound Energy is een belangrijke stap die ons helpt om wereldwijd uit te rollen”, zegt Herbert Berkhout, CEO van Sound Energy. “We kunnen ons nu volledig richten op de industriële productie van ons THEAC-25 prototype en starten met het binnenhalen van internationale orders.” Voor de ontwikkeling van de THEAC-25 werkt SoundEnergy onder meer samen met het Saxion HogeschoolTech For Future (TFF) fund en de Universiteit Twente.

Datum: 20 september 2017 |

Bron tekst: Oost NL |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energietechnologie