Earth is calling... Plegt-Vos

Het gebrek aan voldoende woningen in Nederland is groot. Bouwen moeten we. Maar hoe krijgen we dat zo snel mogelijk voor elkaar en kunnen we dit ook nog op een duurzame en verantwoorde manier doen?

Bouwbedrijf Plegt-Vos loopt hierin voorlop. met hun nieuwe fabriek produceren zij straks 1300 tot 2000 woningen per jaar en de CO2 reductie hierin is gegarandeerd.

In het kort

  • Wie de kranten openslaat of het nieuws kijkt ziet en hoort bijna niets anders dan corona en het huizentekort. Bouwen moeten we. Maar hoe krijgen we dat zo snel mogelijk voor elkaar? In Twente lopen we voorop met de oplossing: bouwbedrijf Plegt-Vos gaat in Almelo tussen de 1300 en 2000 woningen per jaar produceren in een nieuwe fabriek.
  • Duurzaam bouwen wordt op de Plegt-Vos manier een feit: verspilling is niet meer aan de orde en vorst en hitte hebben geen invloed want de productie is nagenoeg volledig gerobotiseerd. En: CO2 reductie is gegarandeerd.

Global Goal

global goal icon

Een eigen huis, een plek onder de zon. Dat zongen we vroeger met zijn allen zonder nadenken mee, maar als we René het nu horen zingen, hebben we er meteen beeld bij: van onze broer die nog steeds bij papa en mama woont of van onze gescheiden vriendin die met haar kinderen bij een andere vriendin op zolder woont. De woningnood is groot en moet worden aangepakt. Zeker nu steeds meer mensen hier opgevangen worden en straks ook een huis nodig hebben. Maar wie gaan huizen bouwen? Onze vakmensen zijn of gaan binnenkort grotendeels met pensioen en bouwmaterialen worden steeds duurder.

 

Het Twentse Bouwbedrijf Plegt-Vos, wachtte niet op aanbevelingen van overheidsoverlegorganen en heeft de oplossing al lang geleden bedacht: in Almelo produceert het bedrijf straks tussen de 1300 en 2000 gevels per jaar. Robots doen het meeste werk; de gevels rollen er kant-en-klaar van de band af. De fabriek is bijna af.

Verdrag van Parijs

Maar het mooiste is misschien nog wel dat deze een stuk minder belastend is voor het klimaat. TNO rekende door dat de klimaatdoelstellingen uit het verdrag van Parijs’ met gemak worden gehaald.

 

“En in de toekomst worden de reductiecijfers alleen maar beter”, aldus Theo Opdam, directeur-eigenaar van Plegt-Vos.“We hebben de stikstofuitstoot van een conceptueel gebouwde woning, zoals we die al jaren maken, vergeleken met die van een woning zoals deze straks bij ons uit de fabriek rolt. Om de objectiviteit en validiteit te waarborgen hebben we alles laten doorrekenen door TNO. Het blijkt nu dat we bij de start van de productie in 2022 al op een reductie van 35% zitten. En als we straks vol in productie zijn en overschakelen van een hybride bouwsysteem met een mix van beton en hout naar meer hout zónder beton, dan gaan we zelfs naar 80%”, vertelt Opdam, niet zonder trots. Met deze cijfers behaalt Plegt-Vos sneller dan verwacht de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs, dat uitgaat van 49% reductie. “En dat we vanaf 2022 meteen al een reductie van 90% in bouwafval hebben, is een mooi duurzaam extraatje”

Minder bouwafval

Naast de CO2 reductie, komt er dus ook nog eens minder bouwafval vrij. Opdam: “Met onze fabriek geven we de keten op een volledig nieuwe manier vorm. Door slimmer te produceren en met data om te gaan, beperken we verspilling tot een minimum. De robots zorgen voor snelheid en kwaliteit. Zo zijn we in staat om het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer te maken. Wij zijn de eerste in Nederland die deze nieuwe manier van werken met gebruikmaking van robots en opnieuw inrichten van de keten aandurven.”

 

In de fabriek worden gevels en andere onderdelen voor appartementen, rijtjeshuizen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen gemaakt. Maar eenheidsworst wordt het niet volgens Opdam omdat juist door de robotisering veel variatie mogelijk is. “Als het technisch mogelijk is, kunnen we het maken”, stelt hij. “We hebben nu al 101 verschillende ontwerpen. Dit om even aan te geven dat heel Nederland er straks door deze ontwikkeling echt niet hetzelfde uit komt te zien. Architecten kunnen alle kanten op, precies zoals onze klanten willen.”

Vervoersbewegingen

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden. Deze manier van werken scheelt enorm in het aantal transportacties en vervoersbewegingen van mensen.

 

Een aanzienlijke én duurzame bijdrage dus vanuit Twente aan de oplossing van het huidige woningtekort.

Plegt-Vos Bouwgroep

Sherwood Rangers 1
7551 KW Hengelo
0541-588655 info@plegt-vos.nl https://twente.com/organisaties/plegt-vos-bouwgroep

Global Goals

Datum: 23 december 2021 |

Bron tekst: Plegt-Vos |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #Duurzame bouw