Consument compenseert CO2 door oplossing UT-startup

De UT-startup IMPULSE biedt consumenten de unieke mogelijkheid om de exacte CO2-uitstoot van consumptiegoederen bij aanschaf te compenseren. ‘Make change with change is ons motto’, aldus oprichter en derdejaars student Advanced Technology, Werner Schouten.

In het kort

  • CO2-voetafdruk bij online shopping.
  • CO2-uitstoot compenseren bij aanschaf producten.

Global Goal

global goal icon

 

‘We willen de supply chain bij retailers verduurzamen, zodat we uiteindelijk overbodig zullen zijn. Op korte termijn willen we binnen nu en vijf jaar minimaal één miljoen ton CO2 hebben gecompenseerd’, aldus Schouten.

Laagdrempelige oplossing

IMPULSE berekent, in samenwerking met webshops, hoeveel broeikasgassen er vrijkomen bij de vervaardiging en het transport voor elk van de producten die worden aangeboden door de webshops. Daarbij richt de organisatie zich momenteel voornamelijk op de fashion industrie. Voor de uitstoot van broeikasgassen van bijvoorbeeld een broek moet je denken aan wat er allemaal vrijkomt bij het naaien, het weefproces, de chemicaliën en de energie die ermee gemoeid gaan. Aan de hand van deze berekening, wordt een prijs vastgesteld voor de compensatie van de exacte uitstoot van ieder product. Vervolgens biedt IMPULSE consumenten de unieke mogelijkheid om, bij afrekening, de CO2-uitstoot van de aangeschafte producten te compenseren door een klein beetje extra te betalen. Het compensatiebedrag is bij consumentenproducten veel lager dan bij de aanschaf van een vliegticket, in de orde grote van 10 tot 15 eurocent per product, en dat maakt het voor consumenten laagdrempelig om producten CO2-neutraal aan te schaffen. Vandaar ook het motto: ‘Make change with change’.

Duurzame impact

Met de bijdragen van consumenten neemt IMPULSE de taak op zich om verduurzamingsmogelijkheden te creëren. IMPULSE investeert in projecten die toekomstige CO2-uitstoot voorkomen en compenseert zo de exacte CO2-uitstoot van de producten van consumenten. Voorbeelden van projecten zijn een windpark in Costa Rica, en zonneparken in Oeganda. Hiermee creëert de startup een duurzame impact en draagt het bij aan de sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Voor zowel consumenten als samenwerkende webshops is dit een laagdrempelige manier om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst!

Veelbelovende startup

IMPULSE behoort volgens The Next Web tot de vijf meest veelbelovende sustainability web startups en het innovatieve concept kon daarmee rekenen op een nominatie door The Next Web, een platform voor web startups. Dit houdt in dat IMPULSE dit concept mag gaan tonen en pitchen op de TNW Conference 2019 (op 9 en 10 mei op de NDSM werf in Amsterdam) waar meer dan 17.500 investeerders en afgevaardigden van tech-bedrijven aanwezig zullen zijn.

Datum: 10 april 2019 |

Bron tekst: IMPULSE |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #milieu