Winnaars RED Engineers Challenge 2016 bekend!

De Prinses Marijkeschool, het Canisius, de internationale Prinseschool en OBS ’t Schöppert zijn de grote winnaars van de ‘RED Engineers Challenge 2016’. Deze challenge voor kinderen vond zaterdag 9 juli in Enschede plaats. Op deze dag steden 26 Twentse teams van basis- en voortgezet onderwijs tegen elkaar om wie het meest duurzame idee van Twente wist te presenteren en daarmee een plek in het RTL-televisieprogramma Greentech te bemachtigen. De dag stond vol duurzame activiteiten, proefjes en workshops.

In het kort

  • De RED Engineers Challenge van 2016 daagt kinderen uit na te denken over duurzame vraagstukken  

  • Het is een goede manier om kinderen te enthousiasmeren voor techniek 

Global Goal

global goal icon
Deelnemers

Ruim 500 bezoekers waren zaterdag aanwezig in The Gallery te Enschede om de leerlingen aan te moedigen. De uitvindingen van de ‘RED Engineers’ werden beoordeeld door de jury op de onderdelen presentatie, probleemanalyse, creativiteit, samenwerking, innovatie en ontwerp. ‘Ik ben zeer onder de indruk van het feit dat de kinderen weten wat de grote maatschappelijke problemen zijn. De uitvindingen die vandaag gepresenteerd zijn maken niet alleen hun eigen leven beter, maar maakt het leven van iedereen op de wereld beter’, aldus juryvoorzitter Mirjam Bult (vicevoorzitter College van Bestuur UT). 

 

De 26 teams bestonden uit twee tot vier leerlingen afkomstig uit groep zes van de basisschool t/m de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Deze deelnemende leerlingen hebben eind mei en begin juni twee gastlessen gevolgd over duurzaamheid, duurzame oplossingen en ontwerpen. Met de speciale lesmodule prikkelden studenten van Saxion en Universiteit Twente, samen met de leerkrachten, de kinderen om ideeën te bedenken die de wereld een stukje groener moeten maken.

Prijswinnaars
  • De Prinses Marijkeschool won met hun uitvinding ‘De Stuiterbal’ de eerste wildcard voor het televisieprogramma Greentech. Deze stuiterbal – met in het midden een kleine powerbank en een usb aansluiting aan de zijkant – wekt stroom op door te stuiteren, waarmee bijvoorbeeld een telefoon opgeladen kan worden. 
  • Het Canisius won de tweede wildcard het hun idee ‘Black & White’. Dit zwart/witte rolscherm kan gebruikt worden op tenten en tuinhuizen om in de zomer warmte af te stoten en in de winter juist warmte aan te trekken. 
  • De derde wildcard werd vergeven aan de internationale Prinseschool. Hun uitvinding genaamd de ‘Glass Hemisphere’ is een transparante doos waarin zout zeewater wordt verdampt door zonlicht, om zodoende schoon drinkwater en zout van elkaar te scheiden. 
  • De vierde en tevens laatste wildcard werd uitgereikt aan OBS ’t Schöppert met hun uitvinding ‘Energyland’. Dit duurzame pretpark bestaat uit verschillende energie opwekkende attracties, zoals botsauto’s die energie opwekken wanneer ze tegen elkaar aan botsen. 

 

Deze 4 winnende teams gaan door naar de uitzending van GreenTech om in de studio een echt werkend prototype te bouwen. De teams zullen Twente na de zomervakantie vertegenwoordigen op landelijke televisie.

Publieksprijs

Naast de juryleden mochten de teams ook zelf een stem uitbrengen op hun favoriete idee. De publieksprijs die hiermee kon worden gewonnen is gegaan naar de Prinseschool locatie Staringstraat met de uitvinding ‘Duurzaam vuurwerk’. Bij dit vuurwerk wordt het reguliere papier dat in vuurwerk zit verwerkt vervangen door biologisch afbreekbaar papier, om zodoende vervuiling rond de jaarwisseling te voorkomen. Met dit idee won de school een verrassingspakket van techniekmuseum HEIM uit Hengelo.

Groeiende vraag naar technici

De RED Engineers Challenge wordt georganiseerd door Twente Branding, Saxion programma Bètatechiek en het Pre-University College van de Universiteit Twente en wordt gesponsord door o.a. vliegtuigfabrikant Boeing. Het doel is om de ontwikkeling van zo genaamde 21e -eeuwse vaardigheden bij kinderen te stimuleren en om hen te enthousiasmeren voor technologie en maatschappelijke uitdagingen. Het evenement is onderdeel van een breder programma dat tot doel heeft op de lange termijn de kijk van jongeren op techniek, de maatschappelijke betekenis daarvan en een breder perspectief op mogelijke vervolgstudies te verbeteren. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goedgeschoolde technici in de toekomst, zowel in Twente als wereldwijd.

Datum: 9 juli 2016 |

Auteur: Twente.com